Utcai szociális munkásként kezdte pályáját, ma már a hajléktalan ellátás vezetője

Megosztás

A Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége 1997-ben jelölte ki november 12-ét a szociális munka napjának, amit a társadalmi megbecsülés jeleként világszerte ünnepelnek.

Ezen a napon azokat a dolgozókat köszöntjük, akik őszinte lelkesedéssel, hittel és szeretettel foglalkoznak a rászorulókkal, gyermekekkel, felnőttekkel, idősekkel, fogyatékosokkal, pszichiátriai betegekkel, hajléktalanokkal, szenvedélybetegekkel

– hangzott el a szolnoki Városházán tartott ünnepi díjátadón.

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a gyermekjóléti és szociális intézményekben dolgozók iránti tisztelet és megbecsülés jegyében Pro Caritate Díjat alapított 2007-ben azok számára, akik a szakterület helyi eredményei, értékei gyarapításában kiemelkedő tevékenységet nyújtottak. Később módosult az elismerés neve Adorján Ildikó-díjra. A névadó, Dr. Gergely Mihályné Dr. Adorján Ildikó a városi karitatív tevékenységek kiemelkedő alakja, a helyi civil érdekképviselet jeles személyisége volt. A Szolnok Városi Civil Tanács delegáltjaként több éven keresztül közreműködött a városi sporttal, egészségüggyel, szociális kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának munkájában.

Idén Adorján Ildikó-díjban részesült Dabisné Zsoldos Mónika, a Humán Szolgáltató Központ Hajléktalan-segítő Szolgálat vezetője, aki 1992 óta dolgozik a Humán Szolgáltató Központ által nyújtott hajléktalan ellátásban. Munkáját utcai szociális munkásként kezdte, később szociális asszisztensként folytatta, majd szociális, mentálhigiénés csoportvezetői megbízást kapott. Felkészültsége, megbízhatósága, munkájának minősége alapján 2004-ben a hajléktalan ellátás vezetője lett.

Csáti Andrea, a Bizalom Mentálhigiénés Egyesület elnöke és Dabisné Zsoldos Mónika, a Humán Szolgáltató Központ Hajléktalan-segítő Szolgálat vezetője

Az idei év másik díjazottja a Bizalom Mentálhigiénés Egyesület, amely 1990 decemberében azért jött létre, hogy működtesse az éjjel-nappal ingyenesen hívható lelki elsősegély telefonszolgálatot. A szolgálat hármas célja: az öngyilkosság megelőzés, a krízisintervenció és a mentálhigiénés prevenció. A szolgálat 24 órás telefonos ügyeletet tart fenn. Az egyesület taglétszáma 34 fő, ebből 24 fő aktív ügyelő, akik önkéntesként végzik munkájukat. A díjat Csáti Andrea, az egyesület elnöke vette át.

A díjjal járó oklevél és emlékplakett

A díjjal járó plakett II. András király lányát, Árpád-házi Szent Erzsébetet ábrázolja, aki az irgalmas cselekedetek gyakorlója a magyar történelemben.

Kapcsolódó cikkek