Öngyilkos lett a tiszazugi sorozatgyilkos

Megosztás

A tiszazugi méregkeverő asszonyok 1911 és 1929 között körülbelül 300 embert mérgeztek meg.  Nem csak Tiszazugon, de több környező településen, Tiszakürtön, Ókécskén, Tiszaföldváron, Kunszentmártonban, Mesterszálláson, Öcsödön és Nagyréven is előfordultak hasonló esetek ebben az időszakban.

Az áldozatok minden esetben férfiak és fiúk voltak. Férjek, szeretők, apák és gyermekek.

Az 1900-as évek elején még szokás volt az elrendezett házasság, azaz hogy a család döntött a frigyről, amit aztán a lányoknak kénytelen-kelletlen el kellett fogadniuk. Sok esetben a szerelem hiányán túl komoly problémát jelentett ezeknek az asszonyoknak a férjek iszákos életmódja, vagy erőszakos viselkedése. A válás ebben a korban nem volt társadalmilag elfogadott, pláne egy párszáz fős, tiszamenti településen, ahol a falu rögtön szájára vette a másként viselkedőket. De a magukat ellátni képtelen öregeket, gyerekeket, vagy a frontról hazatérő sebesült, és/vagy nem szívesen látott férfiakat is eltették láb alól a szabadságra vágyó nők.

A nagyrévi bábaasszony jól ismerte a helyiek problémáját és megoldást is kínált rá (természetesen nem ingyen): „légyvíz”. A vízbe áztatott légypapírból kioldódó arzén halálos méregnek bizonyult. Fazekas Gyuláné módszere futótűzként terjedt és egyre több „kuncsaftot” szerzett.

Évekig nem derült fény az ördögi folyamatokra, a bábaasszony tökéletes bűnözőnek bizonyult. Saját unokatestvére felelt a halotti bizonyítványok kitöltéséért, így némi befolyással sokáig titokban maradhatott a gyilkos üzlet. Az áldozatok számát 50-300 körülire becsülték, de a gyanúsítottakra végül 162 gyilkosságot bizonyítottak rá.

Fazekas Gyuláné végül nem került a bíróság elé: 93 évvel ezelőtt, 1929július 19-én délelőtt, a házához induló, őt elfogni szándékozó csendőrök láttán önkezével vetett véget életének. Bizonyára az öngyilkossága is hozzájárult ahhoz, hogy a perben és a korabeli tudósításokban ő lett az ügy főbűnöse.

A nagy port kavaró eset kapcsán végül 28 nő állt bíróság elé, a perekről többek között Móricz Zsigmond is tudósított a Nyugat című folyóiratnak.

Kapcsolódó cikkek