Szalay Ferenc tíz főbűne – a vénkurvázástól a szolnoki kikötőig

Megosztás

Szalay Ferenc 18 éve Szolnok polgármestere. Sok minden történt a város életében ez idő alatt, de most kifejezetten a regnáló városvezetőnk megvalósulatlan ígéreteit és egyéb emlékezetes pillanatait vesszük górcső alá. A lista hosszú, de nem volt nehéz dolgunk összeállítani: a Tiszaligeti Strandtól a Csáklya úti hídon át az önkormányzati bérlakások kiárusításáig sok projekt szerepel rajta. A cikkünk végén szavazzon, melyik az ön “kedvence”!

1. A Tiszaligeti Strand

A tervek szerint 2021-ben kellett volna átadni a Tiszaligeti Strandfürdőt. Sajnos a beruházás jelen pillanatban is toporog, nehéz elképzelni, hogy az a nyár végéig változni fog. Legutóbb a viharos időjárásra fogták a csúszást. Felmerül a jogos kérdés, az elmúlt években miért nem végezték a munkát, amikor éppen hét ágra sütött a nap. És, ha mégis építik a komplexumot, előszeretettel borzolják a kedélyeket; boldogan jelentik be, hogy alakul a fürdő étterme és azt látjuk, hogy normális burkolat helyett egyelőre mindenütt apró kavicsokat borítják a helyszínt. Reméljük ez csak átmeneti állapot. Viszont a Tiszaligeti Élménysziget egyik ékköve már elkészült; aki a nyár folyamán a síelésnek szeretne hódolni, az megteheti. Aki pedig kevésbé van oda a csúszkálásért, mehet a MÁV strandra.

A viharkárosult Tiszaligeti Strand

2. A bérlakások kiárusítása

Lehet már a feledésbe merült ez a 2019-es ügy, de akkora port kavart, hogy annak idején lehozta a Népszava és a 24.hu is. Előbbi portál írása arra mutat rá, hogy két év alatt 40 lakást adtak el 2,6 milliós átlagáron. Szalay szerint nem minősül közérdekű adatnak, hogy milyen értékbecslés után állapították meg a rendkívül kedvező árakat. Ez azért érdekes, mert Szolnok belvárosában akkoriban 25-35 millió forintnál olcsóbban nem nagyon lehetett 70-80 négyzetméter közötti lakást találni. A bérlők között szerepelt Kozák Ferenc, a Lungo Drom Szolnoki prominense, Farkas Flórián volt ORÖ-elnök, fideszes képviselő régi szövetségese.

Farkas Flórián öröme érthető

3. A Csáklya úti híd

2021-ben mutatta meg a szolnoki lakosoknak a Csáklya úti híd látványtervét közösségi oldalán Szalay Ferenc. A híd tervezése másfél milliárd forint lesz, ez a forrás rendelkezésünkre áll. A híd összességében, a közel tíz kilométer hosszú szandai elkerülő úttal együtt megközelítőleg 30 milliárd forint nagyságrendű költségvetést tudhat magáénak – írta akkor. A Csáklya úti Tisza-híd építése jelenleg is bizonytalan, legutolsó információnk szerint az útépítési engedélyek megszerzése zajlik. Egy biztos, belátható időn belül nem fog megépülni, mert akkor a polgármester Facebook-bejegyzésében öles betűkkel olvashatnánk az örömteli hírt és a közeli dátumot, mutat rá a frisshírek.hu cikke. Addig is marad a dugó és az araszolás, amelyet a Szol24 kamerája is megörökített.

4. Tisza-Zagyva torkolat betonba öntése

A Tisza-Zagyva torkolat, visszafordíthatatlan beton támfalának a felhúzása sokak nemtetszését kiváltotta. A közvélekedés szerint esztétikailag kilóg a látképből, szinte agyonnyomja a szűken kanyargó Zagyvát. Másrészt az éghajlati változások ismeretében nem túl kedvező a rengeteg lerakott térkő és beton. A bástyasétánnyal egy beruházást alkotó közeli vár is és erősen megosztotta az embereket.

Betondzsungel

5. A városi vízvezetékrendszer korszerűsítése – csőtörések

Kijelenthetjük, Szolnok a csőtörések városa. A MÁV kórházat érintő ügy, a szokottnál is kellemetlenebb volt. A szerelés ideje alatt tárolóedényekben moshattak kezet a betegek. “Az ország víziközmű-fejlesztési programja idén eléri Szolnokot: az Ady Endre út ivóvízhálózatának elöregedett csöveit Lantos Csaba miniszter úr és V. Németh Zsolt államtitkár úr ígéretének megfelelően még idén kicserélik” – ígérte a választási kampány közepén Szalay Ferenc polgármester. A beruházás két ütemben, 682 millió forintos állami támogatással valósul meg, ez is jelzi, mennyire fontos, hogy a kormányzat és a város között fennálló remek kapcsolatot Dr. Kállai Mária képviselő asszonnyal biztosítjuk” – írja a polgármester. Se időzítés, se meghatározott időpontok, csupán puszta ígéretek.

6. Tiszai kikötő

Szolnok valóban a vizek városa lehetne, ha kihasználná az adottságait. A cím valódi megszerzését segítené a vízi turizmus felvirágoztatása.

Várjuk azóta is, hogy Szegedhez mintájára lubickoljunk a vízi látványosságokban.

7. A Szigligeti Színház zuhanórepülése

A szolnoki Szigligeti Színház különleges intézmény az országban.

Ha szakmai oldalról nem is, a közönség részéről nagy sikernek örvendett a társulat, manapság a Barabás Botond vezette színházról már az utóbbi sem mondható el, hiába a 7,6 milliárd forintot felemésztő felújítás. Egyébként az ügy pikantériája, hogy a véletlen úgy hozta, hogy Barabás apósa Szalay volt politikai tanácsadója.

A felújított Szigligeti Színház

8. Az országos sajtót bejáró vén kurvázás

Lassan már nyolc éve történt, de mindenki emlékezetébe mélyen beleégett a hírhedt szólás. A bekapcsolva maradt mikrofon miatt mindenki hallhatta Szalay Ferenc véleményét az új parkoló ellen tiltakozó idős hölgyekről a képviselő-testületi ülésen. A polgármester bocsánatot kért, de, ami egyszer felkerül az internetre az ott is marad.

Azok a fránya mikrofonok

9. M4-es út

Olykor, mintha más időszámítás szerint élne Szalay Ferenc. Elkészültek a tervek az M4-es út négysávosítására Budapest és Szolnok között, a beruházás előreláthatólag 2018 végére elkészül. Az M4-es út Szolnok-Fegyvernek közötti mintegy 29,5 kilométeres szakasza is elkészül 2019 végére – ígérte 2016-ban. Valóban így történt?

10. Volán tartozás

Tavaly decemberben cikkezett arról a sajtó, hogy négy és fél milliárdos hiány a költségvetésben, ez jellemzi Szolnok gazdálkodását. A városi ellenzék a tömegközlekedés összeomlásától és a működésképtelenségtől féltette a megyeszékhelyet. Nem kevesebb, mint 3,2 milliárdra ugrott annak az adósságnak a mértéke, amelyet Szolnok városa halmozott fel a tömegközlekedését működtető Volánbusszal szemben.

Vajon meddig járnak még a Volánbuszok, városunkban?

Fotók: MTI, Szalay Ferenc Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek