Nem vártak tovább,  átadták a szolnoki várat – FOTÓK

Megosztás

Megnyitotta kapuit a szolnoki vár, hivatalos nevén a Várkapu, amely vártörténeti látogatóközpontként funkcionál. Az átadáson szóba került az 1,6 miliárd forint európai uniós és kormányzati támogatásból megvalósuló építmény közvéleményt megosztó arculata. Továbbá, a projekt részeként betonba öntötték a védtöltést és felhúztak egy játszóteret. Az eseményen rengeteg prominens közéleti szereplő és érdeklődő vett részt, a zenés műsort pedig az elmaradhatlan szolnoki Légierő Zenekara szolgáltatta.

Molnár László, a Szigligeti Színház művészének tolmácsolásában Kányádi Sándor Álmodó című versét hallgathattuk meg, mielőtt Dr. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese elindította a beszédek sorát.

Lélekemelő és identitáserősítő eseménynek vagyunk most mindannyian a tanúi – szögezte le az elején. A szolnoki vár kiemelt jelentőséggel bír nemzetünk emlékezetében. Az Árpádok, később az oszmánok, majd a Rákóczi-szabadságharc idején is stratégiai szempontból fontos végvárként tartották számon, ma pedig egész országunkra tekinthetünk végvárként, amely külső és belső nyomás ellenére ellenáll az újpogány törekvéseknek, az eltörlés kultúrájának, a gender ideológiának vagy éppen a migrációs hullámoknak, érkeztünk meg gyorsan a jól ismert szólamokhoz. A bástyasétányról szabadon asszociálva megemlítette, a Fidesz 2010-től induló diadalmenetét, az akkori célkitűzést, azaz együtt lerakni a modern, huszonegyedik századi Magyarország alapköveit. A közel másfél évtized  elteltével szerinte egy büszke, öntudatos, a válságok ellenére fejlődőképes országgá váltunk.

A szolnoki Légierő Zenekar és a térkő

Minden fejlesztés, korszerűsítés azt szolgálja, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb országa között legyen – zárta optimista, már-már irreálisnak tűnő gondolatával.

Szalay Ferenc, miután köszöntötte a főispánt, a honvédséget és a megyénk többi elöljáróját, kiemelte a vár szolnokiak identitását erősítő szerepét. Mondhatunk innen bármit Szolnokról laikusként a vár külsejét illetőleg, már európai szinten felfigyeltek az épületre a szakavatottak – üzent a fanyalgóknak. Sok mindent elvettek tőlünk, kezdve a Tisza Szállóban egykor helyet kapó Szent-György szobortól, Szapáry Gyula grófot megformáló szobráig, ezért nagy öröm, hogy Kertész Róbert régész hat és fél méter mélyen 3000 éves leleteket talált, amivel öregbíthetjük városunk történelmét, hírnevét – folytatta. Kiemelte a szolnoki várvédők hősies küzdelmét, Nyári Lőrinc vezérletével, amely nagy szerepet játszott az egri diadalban.

Rövid szalag jutott erre a sok ollóra

Minden, amit egy város át tud élni, Szolnokkal megtörtént, tizenháromszor elpusztult, elégett, háborúk tették tönkre, de mindannyiszor talpra állt. A vizek, a háborúk, az örömök gócpontja vagyunk, de békeidőben fejlődünk, épülünk, haladunk előre – mondta. Szóba hozta a negatív hangokat is, miszerint Szolnokon nem történik semmi, ami szerinte helytálló, ha csukva tartjuk a szemünket, mindezt Zagyvarékason – poénkodott a polgármester. A templomújítási projekt apropóján, a már Latorcai által említett keresztény kontra iszlamizálódó Európa küzdelméről beszélt, majd Verebes Györgyöt, Munkácsy-díjas festőművészt invitálta a mikrofon mögé.

Ottjártunkkor nem sok árnyék érte a játszóteret

Több, mint tíz évvel ezelőtt született meg bennünk a gondolat, hogyha a vár a Művésztelep területén található, akkor minden adott, hogy a város szívében kultúrhelyszín jöjjön létre, amely képes egyesíteni magában a múltat, jelent és a jövőt. Álmosdi Árpád és felesége tervei alapján készült Várkapu gondolatát idézte – a város lelkének gyógyítására hivatott az épület.

Végül Verebes is üzent a nem tetzését kifeejző rajongó arctalan tömegnek, méghozzá Bach antológiával,  ma zongorán is élvezzük a darabjait, pedig az ő idejében még csak nem is létezett ez a hangszer, a vár korszerű arca szintén megelőzte a korát. Majd megtudtuk, hogy alapvetően kétféle ember van, a gyanakvásé és a bizalomé. Verebes szerint az előbbiből van egyre több, de az ilyen alkalmak, mint a Várkapu átadása a bizalom jegyében születtek.

Hegyvidékeken igazán hasznos eszköz a rögzített távcső, de a sík vidéken nem biztos, hogy van mit nézni

Mielőtt valóban birtokba vehettük a várat, Győri Péter Benjámin evangelikus lelkész megáldotta az épületet. Erős vár a mi istenünk, ha ő velünk ki ellenünk idézett a 46-ik zsoltárból. Isten az erős vár és Isten vár minket.

Az ünnepélyes szalagvágást és koccintást követően bejártuk a várat, az interaktív kiállítástól kezdve, a kilátón át, a liftig bezárólag, ahol szintúgy nincs menekvés az információáradattól, hiszen az ásatásról olvashatunk egy térkép kíséretében az unalmasabb pillanatokban.

Térkő, ameddig a szem ellát

Hogy ezzel a lépéssel válik Szolnok a hosszú hétvégék izgalmas úti céljává, erősen kétlem, de a (hely)történelem iránt érdeklődőknek igazi csemegét nyújthat a specifikus tárlat és körítése. Izgatottan VÁRjuk, mi lesz a sorsa hosszú távon.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek