Amíg csúszik a Tiszaligeti strand átadása, lehet csúszkálni a sípályán

Megosztás

Régóta találgatják, mikor lesz átadva a Tiszaligeti Strand. A 2021 őszére ígért projekt lassan három éve várat magára,  ezért is lelkesedtünk fel, amikor a helyszínről és ünnepélyes megnyitóról olvastunk egy mondatban; aztán arcul csapott a fagyos – pontosabban műanyagos – valóság, sítanpálya épült hőn szeretett mezővárosunkba, civil kezdeményezésből. A csobbanás így elmaradt, de korántsem unatkoztunk.

A szolnoki síiskolát és oktatóit nem kell bemutatni – kezdte Sebestyén Andrea, az esemény műsorvezetője. Az elmúlt  esztendőkben az ő segítségükkel tanultak meg síelni, snowboardozni és váltak a téli sportok rabjává. Azonban mától nem csak a havas lejtőkön találkozhatunk velük, hanem a Tiszaligetben is – folytatta. Ezután Réczi Attila, a szolnoki síiskola egyik vezetője kapta meg a szót, hogy bemutassa a családi vállalkozást és a pályát. Megköszönte a pozitív hozzáállást az Aktív Magyarországnak, a Szolnoki Sporcentrumnak és a Városüzemeltetésnek. Nagyon bízik benne, hogy a műanyag borítású pálya szerves részét fogja képezni az élményszigetnek, ami készülőben van a Tiszaligetben.

Vajon olyanok érkeztek a megnyitóra, akik tudnak síelni, vagy akik még nem? Cikkünkből ez is kiderül

Kiemelte, a téli sportolás legalább annyira fontos, mint a nyári, illetve hatalmas könnyebbséget jelentenek az efféle tanpályák, amiből a szolnoki lett hazánkban a negyvenedik. Ez az egyik legszebb pálya, amit az elmúlt években avattunk, gratulálok a vállalkozásnak és Szolnok városának a gyöngyszemhez, amit muszáj használni – mondta.

Ősztől a tervek szerint a Hejhó, síelni jó program keretein belül, országosan 14 ezer diákot hoznak ki a tanpályákra osztálykirándulás jelleggel. Egyes településeken a polgármester elrendelte, hogy az alsósoknak kötelező a részvétel. Hol a Polgármester, kérdezte a mosolygó Szalay Ferenctől. Végül kihangsúlyozta, hogy a pályákon szakképzett oktatókkal, biztonságos tudnak síelni a gyerekek.

Révész Máriusz államtitkár, az Aktív Magyarország vezetője azzal kezdte, hogy panaszországban élünk, szeretjük sajnáltatni magunkat, az életet nehéznek titulálni. Ironikus módon a közelgő nyárról és a strandszezonról beszélt, ahol látni lehet kinek 10, kinek 30-40 kilóval nehezebb az élete a szükségesnél. A zavarba ejtő gondolatmenetből kikecmergett, elmondta; feladata, hogy könnyebbé tegye az emberek életét mozgás, jó élmények által, mi vagyunk Magyarország well-being államtitkársága. Szóba hozta a szolnoki futókört és a kerékpáros pumpapálya építését. Ebbe a programba illik bele a sítanpálya. A sí, mint sport, szabadidős tevékenység kifejezetten jó, mert 1-2 nap alatt el lehet sajátítani az alapokat és élvezni – fűzte hozzá. Külön nagy dolog, hogy mi ebből mindössze 22 millió forintot álltunk; egy ilyen pályát felhúzni körülbelül 80-100 millió forintba kerül. Megköszönte a vállalkozók hathatós segítségét.

Végül Szalay Ferenc osztotta meg gondolatait a sítanpályával kapcsolatban. Számtalan közös síélményt szerzett az előtte felszólalókkal, de a legnagyobb öröm számára, hogy ennyi érdeklődő fiatal között lehet. A magántőke erejéről beszélt, aminek köszönhetően épült a közeli stadion és a vízilabda aréna is. Akinek ez nem tetszik abból nagyon kevés lehet, akinek meg tetszik abból nagyon sok, hangzott el a következtetés, amit az eseményen résztvevő körülbelül 100 emberből szűrhetett le. Kiemelte a megfelelő síkultúra elsajátítását, amivel büszkén képviselhetjük hazánkat, bármerre is járunk. A hóágyúkkal megspékelt Várkonyi téri dombok és a sípálya remekül fogják kiegészíteni egymást – mondta.

A beszédek után oktatók és tanulók lepték el a pályát. Az érdeklődők száma hirtelen megcsappant, a fiatalok tömegével hagyták el a helyszínt, azt kell mondjam elhamarkodottan tették. A “hüttében”, ha gőzgombóc és forralt ital nem is volt a rekkenő hőségre való tekintettel, kaviárgyöngyökkel megszórt lazacos palacsinta, camembert sajt aranyló dióforgáccsal és energetizáló üdítőitalok roskadásig voltak a pulton.

Mi fogja őket megállítani, nem kéne szivacs, vagy valami, ami megfogja az esést, fejezte ki az aggodalmát egy férfi mellettem. Szerencsére baleset nem történt, egy kislány viszont vészesen közeledett a  oldalsó kerítéshez; Réczi Attila jókor volt, jó helyen, megállította a kisodródó síelőt. Reméljük a sisakok és az oktatók teszik a dolgukat, és karcolás nélkül tanulják meg a síelés és a síkultúra alapjait, hogy az Alpokban büszkén képviseljenek minket, Szolnokiakat, a régi hagyományokra visszanyúló sí(k)vidéket.

Fotók: Vajó Levente

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek