Séta a múltban – A Centrum Áruház

Megosztás

Várostörténeti sorozatunk következő részében szeretnénk bemutatni a Centrum Áruház történetét és a ma is álló, de már nem ugyanannak az áruháznak otthont adó üvegpalotát és annak építését.

Az áruház eredetileg Alföldi Állami Áruház néven működött és 1950. április 4-én nyitotta meg a kapuit a felszabadulás ünnepének idején. Kezdetben a Nerfeld-palotában működő üzlet 227 négyzetméteres területen üzemelt. 1954-55-ben bővítésen esett át így az eladótér 484 négyzetméteresre nőtt, illetve ebben az időben építették a raktárakat és a szociális helységeket is.

Az akkori áruház nagyon jó közösséggel rendelkezett és ezt folyamatosan építették is vállalati ünnepségeken, kirándulásokon, társadalmi munkákon és kulturális, vagy sportrendezvényeken.

A hatvanas évekre kinőtték az üzlethelyiséget, de mivel nem volt alkalmas az épület a bővítésre, ezért új megoldást kellett kitalálnia az üzemeltetőknek.

Forrás: jasz.katasztrófavédelem

Az egyik ideiglenes helyiség a Technika Házában, a másik pedig a Szapáry út egy nagyobb épületének földszintjén volt. Ekkor a piac mellett hozzá láttak egy új ideiglenes áruháznak, de már akkor is látszott, hogy nem lesz elég nagy az az épület sem a város igényeihez.

Majd 1974-ben indult el a most is álló 3100 négyzetméter alapterületű Centrum áruház építkezése, ami a város 1975-ös 900 éves évfordulójához kapcsolódó beruházások egyik eleme volt. 82 millió forint tervezett költséggel és 34 millió forintnyi állami támogatással láttak neki a munkálatoknak. Az épületet a LAKÓTERV Vállalat tervezte, kivitelezője a Szolnok megyei Állami Építőipari Vállalat.

Üdítő látvány

Az alapkőletételre 1974. március 11-én került sor. Május 8-án készült el az alapozás és a cölöpágy. Az áruház kétszintes tömbjét 82 darab 30 centiméter átmérőjű „betontű” tartja, amik 12 méter mélyen helyezkednek el, mivel ott volt alkalmas a talaj minősége.

Szolnok megyei Állami Építőipari Vállalat szeptember közepén leállította az építkezést, mert a társaság olyan betonelemeket szállított, amelyek szilárdsága gyártási és minőségi hibák miatt nem volt megfelelő. Szerencsére ezt a hibát a felhasználás előtt észrevették a szakemberek, így nem lett nagyobb baj belőle, viszont az építkezés emiatt több mint két hónapot állt. Ezután már folytatni tudták a munkálatokat és bár Szolnok 900 éves évfordulójára nem lett kész, nagy örömet jelentett mikor 1976. augusztus 27-én megnyitotta kapuit az áruház.

Hosszú haldoklás

Az új áruház ötször nagyobb alapterületű a réginél, strapabíró 10 milliméter széles üvegfallal volt ellátva, de ami talán ezeknél is érdekesebb ebben az épületben épült a város első mozgólépcsője.

Az megnyílt áruházban olyan új szolgáltatásokból lehetett válogatni, mint a házhoz szállítás, a ruhaigazítás, OTP-hitel ügyek intézése vagy épp a mára szinte teljesen eltűnt szolgáltatás,a harisnyaszemfelszedés.

Készletében pedig többek közt női-, férfi- és gyermekruhák, cipők, szőnyegek, rádiók, televíziók és a különböző háztartási gépek szerepeltek.

A belső térben a kilencvenes éveket idéző hangulat urakodik

Napjainkra a Centrum Áruház épülete nem nevezhető kifejezetten attraktívnak, egyetlen szépsége és szerencséje az épület homlokzatát elfedő növényzet. A régi épület továbbra is kiskereskedelmi céllal működik, évek óta egy kétszintes kínai üzletnek ad otthont, ennek megfelelően a belső térben is gyakorlatilag megállt az idő.

Cikksorozatunk korábbi részei itt, itt és itt olvashatók.

Szerző és fotók: Vajó Levente

Kiemelt fotó: Fortepan/UVATERV

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár, Szolnok Megyei Néplap

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek