Szolnoki katona tartotta életben az idős urat, aki a helyi piacon esett össze

Megosztás

A szolnoki MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár egy katonája sikeresen újraélesztett egy idős férfit a szolnoki Vásárcsarnokban a minap.

V. M. szakaszvezető egy szeptember eleji napon, a délelőtti órákban, családjával a szolnoki piacon vásárolt, mely során észrevették, hogy a közelükben egy idősebb, 65-70 év körüli férfi hirtelen összeesett. A katona átlátva a helyzetet, azonnal megkezdte a férfi átvizsgálását, ahogy azt a harctéri életmentő (Combat Life Saver) tanfolyamon elsajátította.

Stabil oldalfekvésbe helyezte, a közben kialakult tömeget pedig megkérte, hogy a művelethez adjanak neki teret. Ezzel párhuzamosan egy másik vásárló segítségével hívták az Országos Mentőszolgálatot, majd a diszpécser instrukcióit követve megkezdődött az újraélesztés, szívmasszázst alkalmazva. Eközben egy hölgy a katona irányítása alapján szabad légutat biztosított az eszméletlen férfinak.

A rövid időn belül kiérkező mentőszolgálat munkatársai, látván, hogy V. M. szakaszvezető szakszerű módon alkalmazta a szívmasszást, megkérték, hogy folytassa, míg ők ellátják az idős urat, amely során defibrillálták és intubálták, majd szívmonitort helyeztek fel rá.

Ezt követően meggyőződtek arról, hogy szállítható állapotban van és bevitték a Hetényi Géza kórházba.

A dandár gratulált a bátor helytálláshoz.

Mint megírtuk, a napokban szintén egy szolnoki katona segédkezett saját rokonának váratlan szülésénél.

Forrás: MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár Facebook

Kapcsolódó cikkek