Séta a múltban – A Xavéri Szent Ferenc kápolna

Megosztás

A hétköznapok rohanásában sokszor fel sem tűnik a megszokott környezetünk szépsége, az épületeink egyedi bája és értéke. Ebben a cikkben szeretnénk bemutatni az Ady Endre út és a Kápolna út találkozásánál található Xavéri Szent Ferenc Kápolnát, ami nem is gondolnánk, de az egyik legrégebbi szolnoki épület.

Legutóbbi cikkünkben az Ipartestületi székházat mutattuk be, amely 1876 óta uralja a Szapáry utcát, a Nemzeti Szálló közvetlen szomszédságában. Ezúttal kicsit távolabbi, de még határozottan belvárosi épületet mutatunk be olvasóinknak, a szolnoki Kápolna utca “névadóját”.

Az épület nemcsak vallási, hanem történelmi szempontból is érdekes, mivel 1733-ban a pestisjárvány megszűnésének emlékére, az akkori városközponton kívül építették, ahová a borzasztó járványban elhunytakat temették.

1749-től (a korábban hitt építési évben) Szolnokon Xavéri Szent Ferenc napja -december 3.- munkaszüneti nap volt Szolnokon. Majd 1832-ben a város védőszentjévé választották és helyi ünnepet tartottak a tiszteletére évente augusztus 6-án, vagy a következő vasárnapon Nádasdy Ferenc püspök jóváhagyásával, olyan formában, hogy ilyenkor a lakosok a kápolnához zarándokoltak. Ilyenkor szabadtéri misét tartottak, mert olyan sok ember ment el, hogy nem fértek volna be a kis kápolnában. A kápolna körüli városrészt hivatalosan Ferencvárosnak nevezték el ezzel is tisztelegve Xavéri Szent Ferenc előtt.

A kápolna ólomüveg ablakai Verebes György keze munkáját dicsérik

A barokk stílusú kápolna dongaboltozatos hajójához, kis méretű szentély tartozik. A főhomlokzat előtti tornyát később, 1808-ban építették hozzá. 1811-ben Eberhard Henrik öntötte a kápolna első harangját. Majd a Xavéri Szent Ferenc harangot Szolnok város ajándékozta a kápolnának. 1839-ben pedig a Szent János tiszteletére öntött harmadik harang került a toronyba. Sajnos ma már egyik harang sincs meg, mivel az első világháborúban beolvasztották azokat.

(Forrás:Xavéri Szent Ferenc Kápolna Facebook-oldala)

A kápolnát többször is felújítottak az építése óta eltelt 291 évben. Így volt ez 1871. tavaszán is, amikor gyűjtésbe kezdtek a lakosok a rossz állapotba került kápolna felújítására. A pénzt egy hónap alatt sikerült is összegyűjteni úgy, hogy az összegből maradt némi fölösleg is, amit négy zöld redőnyre költöttek, így nemcsak felújították az épületet, de díszesebbé is tették azt. Legutóbb 2009-ben került sor a felújítására. 2011-ben pedig a hozzá tartozó park is megújult.

A Kápolnát egyébként minden nap lehet látogatni. Keddtől szombatig 14:30-tól közösségi imát, vasárnap délben és hétfőn 15 órakor Szentmisét tartanak.

Forrás: BlogSzolnok, bucsujaras.hu

Szerző és fotók: Vajó Levente

Kapcsolódó cikkek