Séta a múltban – A szolnoki Ipartestület székháza

Megosztás

Beszéljünk a szépről is, ebben a cikkben szeretnék egy igaz, hogy nem mostanában, legutóbb 2010-ben felújított, de azóta is mutatós épületet ismertetni a kedves olvasóknak, ez pedig nem más, mint az 1876-ban épült Ipartestület székháza.

Az egykori Molnár utcán, a szebb napokat látott Nemzeti Szálló mellett, a Szapáry úti buszmegállónál található épületben korábban szórakozóhely működött az utcafronton. Manapság kihasználatlanul áll. Az emeletén irodák voltak, információink szerint már azokat sem használják mindennap. A belső termében viszont egy viszonylag felkapott éjszakai klub, a Boomerang üzemel, ahol hétvégenként este akár kígyózó sort is láthat, aki arra jár.

A kora eklektikus stílusú, építésekor még földszintes épületet Szvitek Kálmán tervezte és az 1874. március 25-én létrejött Szolnoki Ipartársulat székházául szolgált. A megalakulástól az épület befejezéséig egy lakóházban, majd a Magyar Királyi Szállóban kényszerült működni az Ipartársulat és miután 1884-ben megszüntették, az 1885-ben alakult Szolnok és Vidéke Ipartestületnek adott otthont. Ez idő tájt került az épületre még egy emelet, a megnövekedett feladatok miatt és így alakult ki a ma is látható képe. 

Az Ipartestület épülete több mint 100 évvel ezelőtt, 1916-ban
Az épület napjainban

Első ízben 1994-ben, majd az Ipartestület 125. évfordulójára 2010-ben újították fel. A Szapáry utcán sétálók manapság a fotóinkon látható állapotban találják az épületet.

Például elég nagy a kontraszt a szomszédos Nemzeti Szálló régóta felújításra váró épületével szemben, aminek a földszintjét két bank használja, a többi szint pedig ki tudja milyen állapotban lehet, bár kívülről nem tűnik hívogatónak a látvány.

Az épület 2010-ben teljes felújtáson esett át

Az Ipartestület épületének képéhez hozzátartozik még a 2013-ban felavatott két Pataky Béla által készített mellszobor is. Ezek Lengyel Antalt – aki részt vett az ipartársulat alapításában, majd számvevőként és elnökként vállalt szerepet – illetve Kreutzer Balázs lakatosmestert – aki 22 évig volt az Ipartestület elnöke – ábrázolják.

Forrás: BlogSzolnok, Zounok.hu

Archív felvétel: egykor.hu

Szerző és fotók: Vajó Levente

Kapcsolódó cikkek