Betört a pékségbe, de véletlenül sem azért, hogy kenyeret süssön

Megosztás

A Jászberényi Járási Ügyészség lopás bűntette miatt emelt vádat azzal a 32 éves jászkiséri lakhelyű férfivel szemben, aki 2022 novemberében egy helyi pékségben talált valamennyi készpénzt ellopott.

A vádirat szerint a 32 éves férfi 2022. november 5-én 22 óra 35 perc körül a nyitott ablakon keresztül bement egy Jászkiséren található pékségbe, és a kasszából 5 ezer forint váltópénzt, az irodában lévő asztal fiókjából – miután azt kifeszítette – 135 ezer forint készpénzt lopott el.

A férfi vagyon elleni bűncselekmények miatt már több alkalommal büntetett, e bűncselekményét különös, többszörös visszaesőként követte el, így a járási ügyészség a vádiratában a férfivel szemben börtönben letöltendő szabadságvesztésre és közügyek gyakorlásától eltiltásra tett indítványt. Indítványozta továbbá az ügyészség, hogy a bíróság kötelezze a férfit a lopással okozott kár megtérítésére.

Az ügyben a Jászberényi Járásbíróság fog dönteni.

Visszaeső akkor lesz a szándékos bűncselekmény elkövetője, ha korábban már szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt végrehajtandó (letöltendő) szabadságvesztésre ítélték, és a büntetés letöltésétől számítva (vagy amíg az végrehajtható) három éven belül követ el újabb bűncselekményt.

A különös visszaeső ezen túlmenően mindkét alkalommal ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekményt követ el, például vagyon elleni bűncselekményeket, lopásokat. A többszörös visszaeső pedig az, akit már korábban is visszaesőként ítéltek végrehajtandó (letöltendő) szabadságvesztésre és az újabb bűncselekmény elkövetéséig még nem telt el három év.

A Büntető Törvénykönyv a különös és többszörös visszaesők esetében rendelkezik arról, hogy az újabb bűncselekmény elkövetése esetén a büntetési tétel felső határa szabadságvesztés esetén a felével emelkedik, így egy kisebb büntetéssel fenyegetett cselekmény is súlyosabb büntetést von maga után, ha az elkövető visszaesőnek számít.

Ebben az ügyben is a három évig terjedő szabadságvesztésből négy és fél évre emelkedik a büntetési tétel felső határa, közölte lapunkkal dr. Ocsovai Ágnes, főügyészségi ügyész, sajtószóvivő (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség).

Az eset kapcsán a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság ezt a tájékoztatást adta.

Fotó: police.hu

Kapcsolódó cikkek