Az év középülete a szolnoki Várkapu – ugye most már mindenkinek tetszik?

Megosztás

Szemüveget a bírónak! – hangzik az ismert rigmus, amikor a szurkolók nagyon nem értenek egyet a játékvezető döntésével. De mit mondunk akkor, amikor nyilvánvaló tévedés történik egy díj odaítélésénél. Sajnos évek óta bevett gyakorlat hazánkban, hogy olyan személyek és értéket nem teremtő, sekélyes “művészek” vehetnek át állami elismeréseket, akiknek annyi önbecsülése sincs, hogy a maradék tartását összesöpörve visszautasítsa a nyilvánvalóan rossz helyre címzett hátbaveregetést és az azzal járó pénzjutalmat. Viszont egy épület nem tud ellenkezni és még ha tudna is, valószínűleg az első mozdulatra szétgurulna mint egy halom üveggolyó, azaz mint egy halom tégla.

Szalay Ferenc Facebook oldalán jelentette be a sokakat mosolyra késztető hírt, miszerint a Művésztelep tövében szomorkodó, látogatóközpontnak nevezett “komplexum” rangos, országos elismerést kapott. A beszámoló szerint az Év háza pályázaton a szolnokiak által csak “bontott téglának” és “kőhalomnak” csúfolt épület nyerte el az év középülete fődíját.

Számtalan kérdést vet fel ez az ügy és úgy tűnik nem csak mi lepődtünk meg, hanem maguk a “Várkapu” megálmodói is. A Szoljon.hu megkeresésére az egyik tervező, Álmosdi Árpád elmondta, hogy számukra is óriási meglepetést okozott a dolog… Hát még nekünk szolnokiaknak, akik nap mint nap szembesülnek ezzel a Zagyva fölé magasodó monstrummal, ami nem csak egyszerűen megtöri a környék zöld harmóniáját, de irgalmatlanul erőszakosan uralja a teret. Arról nem is beszélve, hogy lassan megfeledkezhetünk a mögötte álldogáló Damjanich-emlékműről, ami talán már ott sincs. Ki tudja. Látta valaki?

Tehát kedves szolnokiak, elég a fanyalgásból, ez az épület most már hivatalosan is SZÉP és elismerésre méltó. Aki eddig ezt nem így gondolta, az egy kultúrbarbár, egy esztétikai dilettáns – gondolhatták a városvezetők, amikor kipattant a fejükből a nagyszerű ötlet, hogy vajon miként lehetne legitimizálni ezt a kétségtelenül csúfos, pénznyelő és szükségtelen szörnyeteget. Nyomtak rá egy pecsétet, így már mindenkinek tetszik, ugye?

Kapcsolódó cikkek