A szomszéd megyeszékhelyen indul önkormányzati képviselőjelöltként a brutálisan megvert Orosz Bernadett

Megosztás

“A kormány kergetett bele a jelöltségbe, és kitartok addig, míg az áldozatok számára biztonságos jogi környezet nem teremtünk” – nyilatkozta a miskolci nő.

Orosz Bernadett “politikai pálfordulása” egy tragikus eseményhez kötődnek. 2019-ig ő is a Fideszre szavazott, de az életében bekövetkezett drámai fordulatok egyértelműen megváltoztatták politikai nézeteit és értékrendjét – derül ki abból az interjúból, amit a Népszavának adott.

A változások egy osztálytalálkozón kezdődtek, ahol életének egyik legrettegettebb pillanatát élte át. Volt párja, az azóta már elítélt egykori alezredes brutálisan bántalmazta azon az estén, és az erőszak olyan súlyos egészségkárosodást okozott a nőnél, amely maradandó nyomokat hagyott nála, többször kellett műteni.

2019 novemberében Orosz Bernadett megrázó képeket osztott meg az általa elszenvedett brutális bántalmazásról. A hatgyermekes nő családon belüli erőszak áldozatává vált, amikor volt barátja féltékenységből nagyon megverte. A nő által közzétett sokkoló fotók gyorsan terjedtek a Facebookon, és bár kezdetben a rendőrség tétovázott, végül intézkedett az ügyben. Miután Bernadett nyilvánosságra hozta a bántalmazás következményeit bemutató fényképeket, a támadó férfi személyiségi jogi perrel fenyegetett. K. Istvánt végül elítélték, tettéről úgy nyilatkozott, hogy…

„egy filmszakadás után már csak az van meg, hogy a rendőrök támogatnak és kérdezik, mi történt. (…) Nem akartam elhinni, hogy ezt én okoztam. Ha így van, azt nagyon sajnálom, és természetesen vállalom érte a felelősséget”.

A traumatikus élmény és az azt követő jogi procedúra mélyen megrendítette Oroszt, és rávilágított arra, hogy a jelenlegi rendszer nem eléggé hatékony az áldozatok védelmében.

Annak ellenére, hogy a bántalmazó börtönbüntetést kapott, Orosz Bernadett úgy érezte, hogy az igazságszolgáltatás nem volt képes megfelelően szembeszállni az erőszakos cselekménnyel.

Ez az esemény inspirálta Orosz Bernadettet arra, hogy aktív szerepet vállaljon a politikában,hogy változást hozzon az áldozatok védelmének érdekében. Az LMP, a DK, a Párbeszéd és az MSZP támogatásával jelöltette magát önkormányzati képviselőnek Miskolcon a 8-as számú választókerületben, ahol már nyilvántartásba is vették. Az LMP kereste meg direktben, a többi párt támogatja.

Az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának fontossága különösen hangsúlyos Orosz Bernadett számára, és erőteljesen kritizálta Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter politikai megnyilvánulásait az ügyben. Személyes tragédiája arra sarkallta, hogy a nők elleni erőszak visszaszorítása érdekében cselekedjen, és nem hajlandó elfogadni azokat az álláspontokat, amelyek nem támogatják az áldozatokat. Varga Judit Hajdú Péternek adott interjújában részletesen beszélt a lelki bántalmazásról, és arra gondolt, hogy milyen hatása lehet ennek a gyerekekre. Orosz erre feltette a kérdést, hogy vajon milyen érzéseket élhettek át az ő gyerekei, amikor meglátták az arcát, amelyet partnere szétvert.

Ugyanakkor a politikai pályafutásra való lépés sem volt könnyű, de Orosz Bernadett elszántsága és kitartása felülmúlta a nehézségeket. Bár voltak korábbi konfliktusai pártjával, és a bántalmazások is megnehezítették a helyzetét, mégis úgy döntött, hogy a politikai arénában is harcol azokért az ügyekért, amelyek számára fontosak:

„Engem sosem érdekelt a politika azon túl, hogy elmentem szavazni. Viszont miután majdnem megöltek, úgy döntöttem, valamit tenni kell, én tényleg mindenkinek írtam, hogy valami változzon, de csak semmitmondó válaszok érkeztek. A szakmai szervezeteket pedig jól láthatóan semmibe veszik. A kormány kergetett bele a jelöltségbe, és kitartok addig, míg az áldozatok számára biztonságos jogi környezet nem teremtünk.”

Orosz Bernadett korábban a Borsod24-nek is adott interjút, ezt IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

Kiemelt fotó: Orosz Bernadett Facebook-oldala

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek