Nemcsak Szolnokon számítanak arra, hogy Szalay Ferenc hatalma megdönthető

Megosztás

A hosszú ideje regnáló szolnoki polgármester már 2019-ben is csak szoros csatában tudott nyerni, azóta azonban még látványosabban rosszabbra fordultak a dolgok Szolnokon, így az országos média is arra számít, hogy Szalay Ferenc legyőzhető.

Nemcsak a pénzügyi helyzet lett katasztrofális, hanem a közbiztonság is. És ezt a lakosok is tudják. Íme az Mfor.hu elemzése a szolnoki helyzetről.

Ha a 2019-es eredményekből indulunk ki, akkor az egyik legszorosabb küzdelem Szolnok polgármesteri székéért lehet. A várost 2006 óta vezető fideszes Szalay Ferenc 48,9-47,8 százalék arányban verte meg az összellenzéki Radócz Zoltánt, azonban az ellenzéki pártok összefogással 9 egyéni kerületet is megnyertek, míg a kormánypártok csak 3-at. Szalaynak tehát a képviselő-testületben kisebbségben kellett dolgoznia. Az eredményből az is látszott, hogy a polgármester-jelöltekre 534-gyel több szavazat érkezett, mint az egyéni képviselőjelöltekre, tehát ennyi választópolgár voksolt kizárólag a polgármester-jelöltek valamelyikére. Másrészt az ellenzéki polgármester-jelölt is 354-el kevesebb szavazatot kapott, mint az ellenzéki egyéni jelöltek.

Az a mostani kampányban is látszik, hogy szoros eredményre számítanak a felek. A Fidesz hivatalosan április közepén jelentette be, hogy a 69 éves Szalay Ferenc indul Szolnokon újra a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjeként, bár ez egy másodpercig nem volt kérdéses.

Szolnokot a kormánnyal meglévő szoros kapcsolat mentén együttműködve szeretnénk tovább fejleszteni, még élhetőbb, még rendezettebb, minden szempontból biztonságosabb várossá formálni

– fogalmazott a polgármester, aki 2023-ig a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke is volt, de 13 év után leköszönt erről a tisztségéről.

Szalay mellett leginkább Tuzson Bence igazságügyi miniszter kampányol, szerinte óriási fejlődés zajlott Szolnokon, például elérte a négysávos 4-es út Szolnokot, megújult a színház, a művésztelep, hamarosan elkészülhet a fürdő is, valamint tervben van egy új híd a Tiszán. A polgármester egy kiadósat majálisozott is, ahol ismertette a programját, amiből a sorok között olvasva kibogarászhatók a város legnagyobb problémái. A fő mondása a biztonság: a megélhetés biztonsága és a közbiztonság.

Szolnok viszonylag gyakran szerepel a bűnügyi hírekben, a magas infláció pedig a szolnokiak megélhetését is megtépázta, a munkanélküliség ugyan nem magas, de az emberek többsége itt sem él jobban, mint négy éve, igaz, ez nem Szalay Ferenc, hanem az Orbán-kormány hibája. Az országos belpolitikai légkör azonban a regnáló fideszes polgármesterek szereplésére is kihathat, és ha 2019-ben is csak alig tudott nyerni, amikor jobb volt a gazdasági helyzet, akkor most pláne van miért izgulnia.

Az ellenzéki térfélről új kihívója lesz: az már február elején kiderült, hogy az ellenzék és a helyi civilek közösen támogatják Györfi Mihályt, Szolnok MSZP-s alpolgármesterét a következő önkormányzati választásokon.

Györfi Mihály a városban jól ismert, tapasztalt városvezető szakember, aki képes lesz Szolnokot újra a fejlődés útjára állítani, és leváltani a várost a csőd közelébe juttató fideszes pártkádert, Szalay Ferencet.

– közölték az ellenzéki pártok.

Itt a kulcsszó a csőd. Tavaly decemberben cikkezett arról a sajtó, hogy négy és fél milliárdos hiány a költségvetésben, ez jellemzi Szolnok gazdálkodását. A városi ellenzék a tömegközlekedés összeomlásától és a működésképtelenségtől féltette a megyeszékhelyet. Nem kevesebb, mint 3,2 milliárdra ugrott annak az adósságnak a mértéke, amelyet Szolnok városa halmozott fel a tömegközlekedését működtető Volánbusszal szemben. További részletek az Mfor cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek