Egyik polgármesterjelölt sem vehet mérget a győzelemre Szolnokon

Megosztás

Hét polgármesterjelölttel számolt május elején Szabó Zsolt László, a Magyar Hang riportere, aki a szolnoki választási helyzetet térképezte fel és mutatta be cikkében. Országos és helyi tendenciák keverednek a helyi kampányban, de feltárul az elmúlt öt évben mennyire kényesen alakult a Fidesz és az ellenzéki pártok helyzete Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén.

A Magyar Hang idei május eleji (19.) számában megjelent riport alapján, Szolnokon már a buszok háttámlájára filctollal írt üzenetek révén is folyik a választási harc. Ilyen rövid, de legalább egyáltalán nem frappáns és színvonalas üzenetek formájában: „A Fidesz a legjobb”. „Anyád az.” „Akkor is a Fidesz a legjobb.

A Tisza és a Zagyva találkozásánál épült városban ugyanis vékony a határ a győzelem és vereség között: 2019-ben csupán kétszázötvenkét szavazat volt a különbség. Annak ellenére, hogy Szalay Ferenc egy híján negyedszázada irányítja a települést a legnagyobb kormányzópárt színeiben. Az ellenzék szövetsége öt éve kilenc, a Fidesz hét képviselőt juttatott az önkormányzati testületbe. Így lett az a Győrfi Mihály az idei választáson kihívója, akit a polgármester kompromisszumos megoldás gyanánt nevezett ki alpolgármesternek.

Ahogy ez több hazai megyeszékhelyen, mint például Egerben, vagy Miskolcon, vagy a 2022-es országgyűlési választások végén is történt, az ellenzéki összefogás, egy idő után a megbúvó belső feszültségek hatására bomladozni kezdett -erről szóló összefoglalónkat ide kattintva olvashatja– , ami mindenhol a kormánypártokat juttatta helyzeti-taktikai előnyhöz.

Az önkormányzati választásokon érzékelhető a Fidesz új stratégiája is. Ahol saját jelölt esélytelen volna, ott vagy az egykori ellenzék soraiból toboroznak embert, ahogy ezt az időközi választáson is tették Menkó Gyula, az MSZP volt városi alelnöke személyében, vagy civilként induló jelöltet támogatnak, a plakátokon szinte szégyellve, elrejtve a narancsszínű pártlogót. Ugyanakkor kétségtelenül több fiatalt és egyre több nőt látni a színes kampányanyagaikon megjelenni. Szalay Ferenc egyértelműen hajt az ellenzéki szavazók szimpátiájára is a nyugodtságot és bölcsességet kifejező, konzervatív kék színű kampány anyagaival.

Szalay Ferenc, a Fidesz polgármesterjelöltje is kékben virít, ahogy a kormánypárti plakátok az ellenzéket ábrázolják

Györfi Mihály az MSZP, DK, Momentum, Jobbik, Párbeszéd, és a Tegyünk Szolnokért Egyesület alkotta ellenzéki tömb támogatásával kampányol a város vezetéséért. Az előző ciklus szétesett összefogása miatt, a Magyar Hang újságírója szerint „az ellenzéki együttműködés mellett kitartó, kipróbált, megbízható várospolitikusok és közösségépítésben jártas új szereplők kerültek a csapatába.”

Mégis milyen témára kapja fel a fejét egy átlagos szolnoki választópolgár? Ahogy ez a Szol24 legsikeresebb cikkeiből is kiderül, a parkolás és a tömegközlekedés gondjai mindent visznek. A buszok vagy sokat késnek, vagy hamarabb érkeznek a megállóba, amit a Volán az autóforgalom miatt kialakuló torlódásokkal magyaráz. Ráadásul az önkormányzat akár több mint egymilliárd forinttal is tartozhat a közlekedési vállalatnak – írja a Magyar Hang.

Nemrégiben belengették ugyan a tizennégy év alattiak ingyenes utazását a helyi járatokon, de ettől még az egyetlen közúti Tisza-híd a terebélyes városban továbbra is a probléma fő forrása. Az ellenzék megoldási javaslata a buszos cégek megversenyeztetése volna. Fontosabb kampánytéma még a tiszaligeti strandfürdő is, aminek 2022-re kellett volna elkészülnie, de Szalay Ferenc azt ígéri, most már tényleg végeznek a munkálatokkal.

Györfi Mihály (jobbról harmadik) 2023-ban DK-s politikusokkal tartott sajtótájékoztatót. Összetartanak?

A közvélemény-kutatások a jelenlegi polgármestert mérik ismertebbnek, Györfi viszont megszólíthatja akár a bizonytalanokat is. Aztán ott van még Tóth Áron, aki az LMP színeiben külön jelöltként indul. Ki tudja, megbüntetik-e a 2019-es összefogás megbomlása miatt a szolnoki választók az ellenzéket, és akkor még Magyar Péter közéleti feltűnését is bele kell venni az egyenletbe, amely így egyre bonyolultabbá válik.

Forrás: Magyar Hang

Fotók: Szol24

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek