Állatvédelem, személyeskedés és a „csőd költségvetése” uralta a szolnoki közgyűlést

Megosztás

Sok tekintetben személyeskedő, beszólogató, rossz hangulatú képviselő-testületi ülést láthatott az, aki élőben, vagy az Önkormányzati TV oldalán megnézte a március 28-án, tegnap megtartott közgyűlést. A júniusi önkormányzati választás közelsége pattanásig feszült megszólalásokat és vitákat szült, ezeket összegezzük dióhéjban.

Borda Zoltán önálló indítványt nyújtott be a polgármester fegyelmi felelősségre vonásáról napirend előtt. A képviselő az ülés elején elmondta, azért nyújtotta be az előterjesztést, mert nem tehetik meg, hogy egy következmények nélküli világgá váljanak. Részleteket nem tudhattunk meg a kérdésről, mert zárt ülésen tárgyaltak róla, de úgy értesültünk, hogy nem lett meg a többség.

Miskolczi László a Szolnokon dolgozó külföldi, elsősorban ázsiai munkavállalók miatt kért szót, Szalay Ferenc polgármester szerint viszont Európában is párját ritkítóan szigorú szabályok közé szorította Magyarország a foglalkoztatásukat.

Borda Zoltán sérelmezte, hogy Szalay azelőtt jelentette be a közvélemény előtt, hogy a Tiszaligeti strand üzemeltetésével Lits Lászlót bízza meg, hogy a képviselőkkel ezt előzetesen tudatta volna. A kérdése arra vonatkozott, a polgármester ezt az eljárást megfelelőnek tartja-e? Szalay a kérdésre kikerülő választ adott, hangsúlyozta, hogy nem egyszemélyi döntést hozott, a közgyűlésen pedig pontot lehet tenni a végére.

Bóka Éva Györfi Mihálynak címzett kérdést: hogyan oldja meg az alpolgármester a Facebook bejegyzésében ígért 0-24-es állatorvosi ügyeletet? Györfi válaszában kiemelte, ez az állatorvosi kamara szervezésében már régóta létrejöhetett volna az elmúlt években. „Csaknem 40 millió forint jutott az Ön felségterületére, az állatvédelemre. Higgye el, Szolnok bármekkora bajban is van, meg fogjuk oldani.”

Majd Szalay és Györfi vitatkozott, előbbi sérelmezte, hogy az alpolgármester szájából elhangzott a „csőd költségvetése” kifejezés.

Több kérdés és vélemény elhangzott a Pince Szolnok (PI-SZOK) elnevezésű ifjúsági közösségi tér kialakításáról, amely a városháza alatt levő pincehelyiségben kerül kialakításra, az erről szóló előterjesztést egyhangúlag szavazták meg.

Döntést hoztak a Reptár idei támogatási összegéről, ami az előterjesztés szerint 213 millió forint, valamint a Szolnok Vár! projekt üzemeltetéséről.

A konfliktusok a városi cégek pénzügyeivel kapcsolatos vita során éleződtek ki még jobban, a Szolnok 2024-frakciónak kétségei vannak, hogy a megígért, magas színvonalú munkát biztosítani tudják a cégek, ezért ők tartózkodtak, vagy nemmel szavaztak.

A frakciók harca a Facebookon folytatódott az ülés után, Györfi alpolgármester így írt a posztjában: „Most ismerték be. Csődöt okoz Szolnoknak másfélmillió Forint átcsoportosítása.” Kifejtette, 2 milliót kapott eddig a várostól “Az Alcsi Holt-Tiszáért” Közalapítvány az Alcsi-Holt Tisza természeti értékeinek megóvása, vízminőség-javításának támogatására, most meg 500 ezret. „Másfélmillió átcsoportosítás a tartalékból is csődöt okoz a városnak…” Tasnádi Zoltán fideszes képviselő és más hivatalos, illetve nem hivatalos kormánypárti oldalak Györfit „fake news” terjesztésével vádolták meg.

Szintén a közösségi médiából derült ki az alpolgármester által, hogy az utolsó pillanatban visszavonta a saját előterjesztését a szolnoki Fidesz, ami egy, a gyermekvédelemmel összefüggő nyilatkozat lett volna. Györfi javasolta, hogy a határozat első pontja így szóljon:

“Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése elítéli azt a politikai gyakorlatot, amely kitüntetésben részesített egy pedofil elkövetőt, illetve tevékenyen részt vállalt abban, hogy egy pedofil bűncselekmény segítője büntetésének letöltése előtt kegyelemben részesüljön, a büntetett előélethez fűződő jogkövetkezmények alól történő felmentéssel.”

A kormánypárt az ülés kezdése előtt néhány órával azonban visszavonta a beadványát.

Kép: Szalay Ferenc Fb

Kapcsolódó cikkek