Belső vizsgálat indult a honvédségnél a szolnoki kiképzésen bántalmazott katonanők ügyében

Megosztás

A sértetteket és a feltételezett elkövető(ke)t is meghallgatta egy katonai vizsgálóbizottság két hete annak a tavalyi gyakorlatnak az ügyében, amelynek során két katonanő is megsérült. Az esetről először a szabadeuropa.hu írt. A szintén Szolnokon történt szexuális zaklatás ügyében ugyanakkor továbbra sincs semmilyen fejlemény, az érintett katonanőt kirúgás fenyegeti. Az ügyben Harangozó Tamás MSZP-s képviselő Polt Péter legfőbb ügyészhez és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterhez is kérdést intézett.

Június 15-én írta meg a szabadeuropa.hu, hogy egy tavaly októberi kiképzés során a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopterdandáránál két katonanő is sérüléseket szenvedett. A kiképzés részeként a katonáknak tömegkezelési technikákat is gyakorolniuk kellett.

Egy altiszt jelezte felettesének, hogy szerinte a nőket védő melltartó nem megfelelő minőségű. A parancsnok azonban ahelyett, hogy ezt ellenőrizte volna, gumibottal többször mellbe ütötte a katonanőt, majd bakanccsal hasba is rúgta.

Több műtétre volt szükség
Egy másik katonanő eddig tisztázatlan körülmények között a lábán szenvedett súlyos sérülést, ami miatt többször műteni kellett, ennek során információnk szerint a jobb lábán szalagpótlásra is szükség volt. A gumibottal mellbe vágott őrmester ezután írásban a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnokához fordult.

Itt fel is állítottak egy négytagú vizsgálóbizottságot, a testület azonban semmilyen érdemi döntésre nem jutott, sőt a vizsgálat során megalázó helyzetbe hozták az érintett katonanőket. Bár ilyen esetben a honvédségnek hivatalból feljelentést kellett volna tennie, ez sem történt meg, a Központi Nyomozó Főügyészség csak az egyik bántalmazott feljelentése után rendelt el nyomozást.

Zaklatás következmények nélkül
Szintén Szolnokon történt, hogy egy jogász tisztet szexuálisan zaklatott a parancsnoka. Csakhogy miután az illető ezt jelezte, őt is megalázó bánásmódnak vetették alá, miközben a bántalmazással vádolt elöljárót (akivel szemben már korábban is folyt vizsgálat szexuális zaklatás miatt) még csak fel sem függesztették a vizsgálat idejére.

Bár a Központi Nyomozó Főügyészség ebben az esetben is nyomozást indított, a jogász tisztet rendelkezési állományba helyezték, ami gyakorlatilag az elbocsátását jelenti. Erre eddig csak azért nem került sor, mert a katonanő betegállományba került.

A két esetben még az is közös, hogy a három érintett teljesítményét az éppen esedékes értékelésen alaposan lepontozták. (Ilyen – információink szerint – legalább még egy esetben előfordult, ez szintén szexuális zaklatás, az érintett már nem is dolgozik a honvédségnél.)

Meghallgatva
A cikk megjelenése után azonban Böröndi Gábor vezérkari főnök belső vizsgálatot rendelt el a szolnoki kiképzés során történtek kivizsgálására. Ennek keretében június 22-én a Honvéd Vezérkartól érkezett bizottság Szolnokra. Tagjai meghallgatták a két katonanőt, a bántalmazással gyanúsított törzszászlóst és több tanút is. Úgy tudni, a bizottság vezetője, egy vezérőrnagy külön is biztosította a két katonanőt, hogy ez az eljárás korrekt lesz, nem kell meghurcolástól vagy jogviszonyuk megszüntetésétől tartaniuk.

A szexuálisan zaklatott szolnoki jogász tiszt ügyében ugyanakkor semmilyen fejlemény nem történt még. Információk szerint a katonanő felettese továbbra is ugyanabban a beosztásban szolgál, és továbbra is él az érintett rendelkezési állományba helyezése. A jogász tiszt a Honvéd Vezérkarnál is érdeklődött írásban arról, hogy folyik-e bármilyen vizsgálat, de választ erre sem kapott.

A két esettel kapcsolatban Harangozó Tamás MSZP-s képviselő írásbeli kérdést intézett a legfőbb ügyészhez és a honvédelmi miniszterhez. A parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke arról érdeklődött Polt Pétertől, hogy elrendelték-e a nyomozást a két esetben. Ha igen, milyen eljárási cselekményekre került eddig sor, és milyen megállapításokat tett eddig az ügyészség?

Ehhez kapcsolódóan: Böröndi Gábor éles kritikát fogalmazott meg a honvédségről egy belső fórumon.

„Aljas indokból”
Polt Péter válaszában azt írta Harangozó Tamásnak, hogy „több katona előtt, több alárendelt sérelmére elkövetett alárendelt megsértésének bűntette miatt” rendeltek el nyomozást még tavaly decemberben. A nyomozás során eddig annyi derült ki, hogy az említett gyakorlaton „csoportos tömegkezelési szimuláció” zajlott, amelynek része volt „tárggyal testre mért ütések kivédése, eldobott tárgyak kivédését szolgáló technikák, alakzatok elsajátítása”, a két katonanő ennek során szenvedett sérüléseket.

A másik ügyben „aljas indokból elkövetett alárendelt megsértésének bűntette” miatt rendeltek el előbb idén május 11-én feljelentéskiegészítést, majd május 23-án nyomozást. Polt Péter szerint „mindkét nyomozás során eddig okirati bizonyítékok beszerzésére, adatelemzésre, a sértettek, tanúk kihallgatására került sor”. Az eljárások folyamatban vannak, „bűncselekmény megalapozott gyanújának közléséhez szükséges bizonyítékok még egyik ügyben sem állnak rendelkezésre”.

Harangozó Tamás a honvédelmi minisztertől arról érdeklődött, helyénvalók-e a lap által közölt információk; amennyiben igen, „Hogyan jártak el az illetékesek az esetek kivizsgálásával kapcsolatban?” Igaz-e, hogy miután az érintettek vizsgálatot kezdeményeztek, valamennyiük teljesítményét lepontozták az aktuális értékelések alkalmával; illetve mit kíván tenni a miniszter annak érdekében, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf csak annyit válaszolt Harangozó Tamásnak, hogy az ügyben nyomozás folyik, a Magyar Honvédség pedig „mindenben együttműködik a nyomozó hatósággal”.

Az ügyben ismét kérdéseket küldött a lap a Honvédelmi Minisztériumnak, ha válaszolnak, közölni fogják. (Előző kérdéseikre nem válaszoltak.)

Forrás: szabadeuropa.hu

Fotó: Vasvári Tamás MTI

Kapcsolódó cikkek