Az orosz fűtőanyaggal működő Paks 2 nem lehet a magyar ellátásbiztonság garanciája

Megosztás

Szijjártó Péter Paks 2 résfalazási munkálatainak bejelentése kapcsán azt nyilatkozta, hogy „az új atomerőmű jelenti a magyar ellátásbiztonság hosszú távú garanciáját”. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja elutasítja ezt a politikát, hiszen az Oroszországból érkező fűtőelemek semmire sem jelenthetnek garanciát. A biztonságos energiaellátást a hazánk területén rendelkezésre álló megújuló energiaforrásoktól várhatnánk –ha a kormány végre nem gáncsolná alkalmazásukat.

A külügyminiszter büszkén jelentette be, hogy megkezdődtek a paksi beruházás résfalazási munkái, illetve augusztusban megindul a hatos blokk alatti föld kitermelése. Csak azt felejtette el megemlíteni, hogy a beruházás 7 éves csúszásban van: az eredeti menetrend szerint idén kellene átadni. Szijjártó Péter hiába reménykedik benne, hogy 2030-2031-ben megépülhet Paks 2, erre valójában semmi esély nincs. Az oroszok még megfelelő színvonalú terveket sem tudtak készíteni: az Országos Atomenergia Hivatal visszadobta az előzetes biztonsági jelentést. Enélkül nem lehet elkezdeni a reaktorépületek kivitelezését. 

Ha lennének is megfelelő tervek, a háborús-szankciós környezet gyakorlatilag ellehetetleníti Paks 2 megépítését. A finnek az ott is jellemző csúszásra és az orosz-ukrán háborúra hivatkozva állították le Paks 2 testvérberuházását. Azzal, hogy a kormány Paks 1 további üzemidő-hosszabbítására készül, saját maga ismeri be, hogy nem bízik Paks 2-ben, az csupán a baráti vállalkozások kifizetőhelyeként szolgál ideig-óráig.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy mondja fel Paks 2 szerződéseit, és a veszélyes atomenergia helyett indítson épületszigetelési programot, engedélyezze a szélerőművek telepítését, és oldja fel a napelemstopot, azaz a háztartási napelemek táplálhassanak áramot a hálózatba.

Kapcsolódó cikkek