“A bírók korábban is a kínaiaknak kedveztek” – elvették a magyar aranyérmet a téli olimpián

Megosztás

Knoch Viktor gyorskorcsolyázón kívül másnak is könnyedén szemet szúrt, mennyire lejt napok óta a kínai hazai pálya. Hiába lett első Liu Shaolin Sándor, végül videózás után kizárták és nem nagy meglepetésre ismét kínai versenyző nyakába került az aranyérem. Jogos döntés, vagy megint azt élhetjük át, mint 2008-ban, hogy ha kínai indul egy versenyszámban, akkor mindenképpen ki kell hozni győztesnek?

A téli olimpia hétfői gyorskorcsolya-versenyén hiába ért Liu Shaolin Sándor elsőként célba a férfiak 1000 méteres döntőjében, a videózás után elvették a magyar aranyérmet. Hazai, kínai győzelem született, Liu Shaoang pedig harmadik lett.

A magyar vegyes váltó bronzérmével végződött szombati napon már érzékelhető volt, hogy „lejt” a pekingi jég, a végül diadalmaskodó Kínát kétszer is segítette a videózás. Nem meglepő módon, a hétfői elődöntőkben is a házigazdáknak kedvezett a „visszanézés”, így a Liu testvérek három kínai gyorskorcsolyázóval csaptak össze a fináléban – írja a Blikk.hu.

A döntőben Liu Shaolin Sándor aztán hatalmas csatában győzött – legalábbis ezt hihettük a célba érkezéskor. Ám elkezdődött a videózás, amelynek vesztese a négy esztendővel ezelőtti olimpián a váltó tagjaként bajnoki címet szerzett magyar sportoló lett. A főbíró úgy ítélte meg, hogy Liu Shaolin szabálytalanul tartotta a pozícióját, holott mindkét versenyző ugyanúgy küzdött, sőt, Zsen Ce két kézzel próbálta visszatartani, lelassítani vetélytársát.

– A bírók a kínaiaknak kedveztek már korábbi esetekben is, például a vegyes váltónál láthattuk, hogy őket nem büntették meg, pedig szabálytalanul váltottak – nyilatkozta a Blikk érdeklődésére Knoch Viktor, Pjongcsang aranyérmese. – Szerintem Sándor lökése még belefért, míg a végén jól látható, hogy bár a magyar versenyző fog, a kínai két kézzel löki. Vagy két kizárásnak kellett volna lennie, vagy úgy dönteni, hogy akkor ebbe már nem szólnak bele.

A magyar csapat óvott, de Bánhidi Ákos, a válogatott edzője-menedzsere szerint nem valószínű, hogy ennek bármi eredménye lenne.

– Sok furcsaság történt, ha nem látom, talán el sem hiszem. A saját megnyugtatásunk miatt óvtunk, hogy legalább néhány órát tudjunk majd aludni este – mondta a szakember.

Liu Shaoang bronzérmes lett, de nem tudott felhőtlenül örülni testvére kizárása miatt.

– Ez egy érzelmi hullámvasút volt. Igyekszem diplomatikusan és higgadtan beszélni, a pálya mellett kicsit elszabadultak az érzelmek – sóhajtott nagyot a döntő után Shaoang. – Nem én vagyok a bíró, sajnos, ezeket a helyzeteket el kell fogadni. Tovább kell lépni, majd a többi versenyre koncentrálni.

Kapcsolódó cikkek