Durva: vasárnap 31 fok felett mértek, de hétfőn már zivatarok, eső és nagy lehűlés jön

Megosztás

A globális felmelegedés láttán már meg sem lepődünk azon, hogy ismét nagymértékben megdőlt a melegrekord Magyarországon vasárnap. Április első felében 31 fok feletti hőmérsékletet mértek, a hétfő azonban a lehűlésé és jó eséllyel a zivataroké lesz a Jászkunságban is.

Vasárnap este megérkeztek a HungaroMet hivatalos hőmérsékleti adatai, melyek szerint Baján volt legmelegebb. Baja Csillagvizsgáló mérőállomáson 31,2 fokig emelkedett a hőmérséklet, így a 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot 2,5 fokkal múlta felül az új napi rekord. Nemcsak Baján, de sok más állomáson is megdőlt az előző rekord.

A szintén 85 évvel ezelőtt, Csepelen mért fővárosi rekordot (27 fok) is utcahosszal verte a mostani mérés. Újpesten 29,8 fokot mutatott a hőmérő. Nyáriasan indul a hét, de reggel északon-északkeleten (megyénk bizonyos részein is) már van esély egy-egy záporra, zivatarra. Az ország déli-délkeleti felén még szinte zavartalan lesz a napsütés, és újra elérhetjük a 30 fokot, az eddigi rekord is minden bizonnyal a múlté lesz (27,6 fok, Csongrád, 1952.).

Északon, északnyugaton viszont a közeledő hidegfront hatására már több lesz a felhő az égen, és délutántól nyugatról kelet felé mozgó záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amelyek között hevesebb viharok is előfordulhatnak. Ezeket felhőszakadás, jégeső és viharos erejű, akár 90 km/óránál is erősebb kifutószél kísérheti. Ahogy a szél délnyugatiról északnyugatira fordul, a hőmérséklet is zuhanórepülésbe kezd, hirtelen akár 8-10 fokkal is lehűlhet a levegő.

Hétfő éjjel északon és nyugaton folytatódik a csapadékos idő, de zivatarokra egyre kisebb lesz az esély, majd kedden elsősorban délen, délkeleten van esély a záporok mellett zivatarokra, de heves események ekkor kevésbé valószínűek – tájékoztatott az Időkép.

Kapcsolódó cikkek