Eligazító körlevelet küldött a szolnoki városháza, mit várnak el a diákoktól

Megosztás

A hétvégén Szolnokon immár huszadik alkalommal rendezik meg az ún. 24 órás vetélkedőt diákok részvételével. A polgármesteri hivatal osztályvezetője ezzel kapcsolatban körlevelet küldött a középiskolák vezetőinek, tudta meg a Magyar Narancs. A levélben elöljáróban megköszönte, hogy az iskola részt vesz az eseményen, majd mintegy közelebb hajolva az igazgatókhoz, az áll a levélben, hogy most kényes témáról lesz szó. Fontos kérdésben kéri a vezetők segítségét. Vastag betűkkel kiemelve azt írja az osztályvezető: “Tisztelettel kérem, hogy tájékoztassa az eseményen részt vevő diákcsapatot, illetve a programon közreműködő pedagógusokat, kollégákat arról, hogy az országos közéletben tapasztalt aktualitásokhoz kapcsolódó jelképeknek, rigmusoknak, illetve bármilyen jellegű megnyilvánulásnak nincs helye a vetélkedőn. Az eddig 19 alkalommal megrendezett 24 órás vetélkedőnek valamennyi évben sikerült aktuálpolitika-mentesnek maradnia, és szeretnénk, ha ez a 20., jubileumi vetélkedőn sem lenne másként.”

A körlevél

A levelet Tapasztó Ildikó osztályvezető írta alá. Tapasztó a szolnoki polgármesteri hivatal kulturális, ifjúsági, köznevelési és sport osztályának a vezetője, egyben annak a Szutorisz-Szügyi Csongornak a párja, aki a Szolnoki Tankerület igazgatója.

A levelet megkapta minden intézményvezető, akik továbbították a kérést a pedagógusokhoz. Egy név nélkül nyilatkozó tanár a Magyar Narancsnak elmondta, hogy nem biztatják a diákokat, de nem is tudják megakadályozni, hogy bármit kezdeményezzenek. Akár szabadidejükben, akár a 24 órás vetélkedőn.

A 24 órás vetélkedő egyébként nagyon népszerű a fiatalok körében. Szolnokon idén nyolc középiskola nevezett, vagyis mind a négy gimnázium és a szakképzési centrum intézményei részt vesznek rajta. A vetélkedőt mindig az önkormányzat szervezi, de tudomásunk szerint most egy külsős cégtől veszik meg készen a programot, amit országszerte megrendeznek. A játék a Széchenyi István Gimnázium tornatermében zajlik szombaton reggel 9 órától vasárnap reggel 9-ig.

A levél időzítése egyébként nemcsak a hétvégi vetélkedő miatt érdekes: pénteken ismét országos pedagógussztrájk lesz, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdetett meg. Országszerte különböző akciók, tüntetések szerveződnek a tanárok és a közoktatás lehetetlen helyzete miatt. 

Kapcsolódó cikkek