A Futrinka nevet kapta Jászberény új utcája

Megosztás

Mindig pozitívum, ha egy képviselőtestületnek utcanevekről kell döntenie, hiszen ez egyúttal azt jelenti, hogy területbővítésre van szükség, új lakosok vagy építkezések miatt. Jászberényben a bölcsődével szemben levő utca Bálint Ágnes híres meseregénye és a régi televíziós bábsorozat után a Futrinka nevet kapta.

A Futrinka a Magyar utcát és a Vásárhelyi István utcát köti össze. Öt telek már kialakításra került a területen, és a leendő tulajdonosok támogatásokat, hitelt csak akkor tudnak felvenni, ha az ingatlanokat cím szerint be lehet azonosítani.

A bölcsődével szemben kerül kialakításra Jászberény új utcája

Megkerestük Hortiné dr. Bathó Editet, aki amellett, hogy a Jász Múzeum igazgatói posztját töltötte be majdnem három évtizeden át, a helyi utcanév bizottság elnöke. Elmondta, hogy bár a Futrinka nevet az önkormányzat részéről már kész formájában, javaslatként kapták, de egyetértettek vele, lévén, hogy az utcával szemben a városi bölcsőde és védőnői szolgálat működik, tehát odaillő, kedves választásnak tűnik.

Ideillő választásnak tűnik a Futrinka név

Hangsúlyozta, hogy komoly, szimbolikus jelentősége van egy-egy utcanév megválasztásának. Meg kell vizsgálni, hogy az adott területhez mennyire illeszkedik, valamint fontos szempont, hogy előtérbe helyezzék Jászberény kiemelkedő alakjainak ilyen formában történő méltó megemlékezését, példaként említve a Dr. Wittman Tibor és Csík Tibor által elnevezett utcákat. Witmann történészként, egyetemi tanárként öregbítette Jászberény hírnevét, Csík pedig olimpiai bajnok ökölvívó volt.

A Mi újság a Futrinka utcában? című legendás meseregény Bálint Ágnes József Attila-díjas magyar író tollából született, sorozat is készült belőle. Egy egész generáció tudatába ivódott be Cicamica és Böbe baba kalandjai, a bábműsor zenéjét ráadásul a szolnoki Bergendy István szerezte, akinek szobra, Grofóval ellentétben, még nincsen szülővárosában.

Fotó: IMDb

Kapcsolódó cikkek