Ezt gondolják az idei érettségi feladatokról a szolnoki végzősök

Megosztás

Az idei érettségi különlegessége, hogy az új Nemzeti alaptanterv-és kerettantervek bevezetésével megváltoztak a követelmények is. Ami viszont évről évre ugyanaz ebben az időszakban: fokozott izgalom, stressz, szőlőcukor és vizsgadrukk. A keddi matekérettségit követően a Verseghy Ferenc Gimnázium előtt vártuk a diákokat, hogy megtudjuk, hogyan vették az eddigi akadályokat, hol szeretnének továbbtanulni és gondolták-e valaha, hogy  ki kell számolniuk a szolnoki habos isler térfogatát.

A felvételi legnépszerűbb alap-és osztatlan képzései között számos gazdasági szak szerepel, ahol a matekérettséginek rendkívül fontos szerepe van. Az öt legnépszerűbb képzés idén a következő: gazdálkodás és menedzsment, pszichológia, jogász, ápolás és betegellátás, kereskedelem és marketing. Első riportalanyaink sem voltak beoltva matematika ellen. A barátnők együtt képzelik el az egyetemi éveiket a Semmelweis Egyetemen, vagy Szegeden, orvosi szakon. Matek faktos vagyok, szóval nem okozott nehézséget, azt kaptam, amit vártam – mondta egyikük. Nekem se, bár a tizennégyes, síkgeometriás feladat kifogott rajtam – tette hozzá másikuk.

Az újítások közé sorolható, hogy eltűnt egy sokak számára mostoha témakör, a szinusz-, koszinusz-, illetve tangensfüggvények. Helyükre gazdasági számítások, életszerűbb példák kerültek.

Az írásbeli érettségi vizsgák május 27-ig tartanak, ezeket követően az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5-én kezdődnek, és június 12-ig tartanak.

A szakértői gárda – Studium Generale matek szekciója – szerint korrekt volt a matekérettségi, aki tanult meg kellett tudnia oldani, bár elismerték, hogy néhol nyakatekert volt a megfogalmazás, valamint a valószínűségszámításos rész nehezebb volt a megszokottnál.

A magyarérettségiről is érdeklődtünk a Semmelweisre készülő lányoktól. Könnyű volt, kifejezetten jól sikerült, kivéve a szövegértést, nagyon sok volt benne a nyelvtani jellegű kérdés -mondták kánonban. Véleményük egybecseng a szakértők álláspontjával, szerintük nem volt diákbarát a feladat, de számonkérhető, elvárható tudást mért fel. A gyakorlati szövegalkotást a műveltségi teszt váltotta, ami jól sikerült az általunk megkérdezett szolnoki diákoknak. Fel kellet sorolni az Antigoné című műből isteneket, és szerepüket, majd szereplők által rájönni egy mű címére, a szerzőre, és a mű műfajára. Továbbá feltűnt Ady Endre és Kányádi Sándor is. A második részben egy Karinthy novella és egy Babits esszé közül választhattak a diákok. Bár nem állt rendelkezésre forrás, megbirkóztam a témakifejtő esszével, válaszolta egy elégedett érettségiző. Én Karinthyt választottam, meglepett a hangvétele, de világosak voltak a szempontok, könnyen meg lehetett oldani, mondta egy közösségszervezőnek készülő  fiatalember.

Szerdán a történelemmel folytatódik az első új típusú érettségi. Kívánunk minden résztvevőnek kéz-és lábtörést, de leginkább sok-sok szolnoki habos islert, térfogatszámítás nélkül.

Szerző és fotók: Nagy Milán László

Kapcsolódó cikkek