A CSOK Plusz hatása – már 15 milliót igényel egy átlagos lakáshiteles

Megosztás

Jelentősen megugrott az újonnan kötött lakás-hitel szerződések összege átlagosan az első negyedévben – derül ki a BiztosDöntés.hu szakportál sajtóközleményéből. a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatait szemlézik, ebből kiderül, hogy az összeg meghaladta a 15,2 millió forintot, ami több mint 58 százalékkal felülmúlja az egy évvel korábbi, 9,62 milliós átlagot.

Az MNB adatai alapján tavaly, az év egészében 11,2 millió, 2022-ben pedig 12,8 millió forint környékén mozgott az egy szerződésre jutó összeg.Az átlagos hitelösszeg megugrása Gergely Péter szerint egyértelműen a januártól elérhető CSOK Plusz megjelenésével lehet magyarázható.

„Az új, támogatott konstrukciónál akár az 50 millió forintot is elérheti a hitelösszeg, ha az igénylők három gyermeket vállalnak. Ez viszont azt is jelentheti, hogy a már meglévő gyermek mellé két gyermeket, vagy a két- illetve többgyermekes házaspárok egy gyermeket vállalnak, ami jelentősen kibővíti a potenciális érintettek körét” – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Szerinte azt nem lehet pontosan megmondani, hogy a támogatott lakáshitelek pontosan mekkora hányada kötődik a CSOK Pluszhoz, de az első negyedévi folyósításokban már meghatározó lehetett a szerepe.

Szintén az MNB által tudjuk, hogy a lakáshitelpiac egészénél is óriási ugrást hozott az első negyedév: az új szerződések összege elérte a 265 milliárd forintot, ami jóval több mint a kétszerese a 2023 első három hónapjára kimutatott 115,5 milliárdnak. A szerződések számánál szintén jelentős az ugrás az egy évvel korábbihoz képest: a közel 17,4 ezer új lakáshitel hozzávetőleg 45 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A szerződések száma alapján viszont még egyáltalán nem számít kiugrónak az idei első negyedév: 2022 márciusának végéig például közel 25,5 ezer új lakáshitelt vettek fel a háztartások.

Kép: optbank.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek