Pócs János sajtótájékoztatót tartott – a jászsági családok számára is elérhető a kibővített CSOK

Megosztás

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott jászberényi irodájában a most aktuális családtámogatási program, a CSOK bővítéséről, illetve annak feltételeiről. Az 5000 fő feletti településeken CSOK Plusz néven új, kamattámogatott hitelkonstrukciót vezetnek be, de a kistelepüléseken élő családok is jelentősen több vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, illetve megigényelhetik a gyerekek után járó hitelelengedést.

A kulturális és innovációs miniszter, Csák János a Kormányinfón jelentette be a napokban, hogy 2024 januárjától új típusú otthonteremtési támogatási rendszer jön létre CSOK Plusz név alatt. A családokat és az otthonteremtést nyújtó hitelezést eddig 233 ezer család vette igénybe 2015 óta, összesen 754 milliárd forint értékben.

A hír országos bejelentése után rövid idővel, ugyancsak a témával kapcsolatban Pócs János képviselő tartott sajtótájékoztatót, amelyben részletezte a jászsági családok lehetőségeit.

„Azt mondtuk, hogy minden család, minden ember, minden gyermek egyformán fontos függetlenül attól, hogy egy kistelepülésen, vagy egy nagyobb városban vállalják a családalapítást. Úgy gondoljuk, hogy a Magyar Falu Program és a falusi CSOK keretében megtettük, amit meglehetett. Emellett most az 5000 fő feletti kistelepülések támogatását célozta meg a kormány” – nyilatkozta Pócs, majd részletezte, hogy pontosan milyen lehetőségekkel és feltételekkel bír az új támogatási forma.

A főbb információk:

  • A CSOK Plusz névre keresztelt új hitelonstrukcióval az 5000 fő feletti településeken megemelik az elérhető összegeket, gyerekszámtól függően a támogatás mértéke lehet 15, 30 és 50 millió forint.
  • A falusi CSOK-nál a vissza nem térítendő támogatás mértéke egy gyereknél 1, két gyereknél 4, három gyereknél 15 millió forint.
  • A kamat 3%-os, az első közös otthon esetében a családoknak elegendő 10% önrészt felmutatni, a futamidő 10-től 25 évig terjedhet.
  • A konstukció telekvásárlásra nem vonatkozik.
  • Az első közös otthon értékplafonja 80 millió forint, ha viszont a család bővül, ez felmehet 150 millióig.
  • Az első évben nem szükséges tőkét törleszteni és elég 3%-os kamatot fizetni.
  • Ha megszületik a második gyermek, a tőkéből minden további gyermek után elengednek 10 millió forintot.

Amennyiben még az idei év október végéig, tehát a módosítások előtt szeretné igényelni a támogatást, a Bankmonitor kalkulátorjával ellenőrizheti, jogosult-e rá:

Bankmonitor

Legyen hitel, bankszámla, biztosítás, vagy megtakarítás az, amit keresel, az ingyenes kalkulátorok segítségével megtalálod a neked kedvező pénzügyi megoldást.

Kép: Jászsági Térségi TV

Kapcsolódó cikkek