Nincs szobra Bergendynek, de van már Grófonak, avagy miért volt ez a szoborállítás fontos a Fidesznek?

Megosztás

Alaposan kiverte a biztosítékot többekben az, hogy nagy Grófonak szobrot állítottak csütörtökön Szolnokon. Nem azért, mintha baj lenne, hogy egy roma ember szobrot kap a városban, sokkal inkább az, hogy más meg nem. A DK pedig közérdekű adatigénylésben kérdezte meg, mennyibe került a szobor és az avatórendezvény.

Jelentős erődemonstrációt tartott csütörtökön a Fidesz Szolnokon, megragadva az alkalmat, hogy nagy Grófonak szobrot avattak az Aba-Novák művelődési központban, pont az Erkel-terem előtt…

Az eseményen jelen volt maga Kubatov Gábor pártigazgató, az FTC elnöke. Meg is jegyezte egy hozzászóló egy fórumon, hogy “Köszönjük! Különösen a Fradi-ultráknak, akik annyira szeretik a roma testvéreinket, hogy még Kubatov Gábort is odaküldték. Bravó!”

A városban az is elterjedt, hogy a szoboravató annyira fontos volt Szalay Ferenc polgármesternek és körének, hogy még a közgyűlést is áttették csütörtökről szerdára, hogy semmi se zavarja az esemény megtartását. Talán Kubatov úr már csütörtökön nem ért volna rá…

De nem is ez a lényeg, hanem ami reakció a szoboravatót követte.

A városban igen nagy tekintélynek örvendő blogszolnok.hu már másnap közölt egy írást a szoboravatóval kapcsolatban. Ebben a szerző, Bajnai Zsolt azt tette szóvá, hogy Bergendy Istvánban, Örkény Istvánban, Paál Istvánban, Schwajda Györgyben, Ökrös Oszkárban az a közös, hogy bár megérdemelnék, mégsincs szobruk Szolnokon. Közterületen és középületben szobrot állítani nem magánügy. És itt most nem az édesapját tisztelő fiúról, inkább Szolnok állapotáról lenne szó.

A szerző aláhúzta, nem a családi, baráti, tisztelői gesztussal van problémája, hanem annak helyével és a város eljárásának módjával. A város vezetői, illetékesei tényleg azt gondolják, ez így rendben van? Vagy valami gyors fejszámolást lefuttattak a közelgő választások kapcsán? Mit hozhat egy ilyen szobor? – tette fel a kérdést.

Megszólalt a ügyben Szotyori-Lázár Zoltán is. A szókimondásáról ismert szolnoki Jobbik-elnök is írt egy bejegyzést az ügyről, immár politikai síkra is terelve a témát, ami nem is véletlen.

A politikus elöljáróban megjegyezte, hogy a hivatalos indoklás szerint azért kapott szobrot Grófo, mert az “autentikus cigányzene nagyköveteként” sokat tett azért, hogy népszerűsítse ezt a zenei “műfajt”.

Szotyori-Lázár közölte:

“Nos, bár nem vagyok zenetudós, de egyrészt Kodály Zoltánnak, másrészt a Wikipédiának elhiszem, hogy olyan, hogy “cigányzene” nem létezik, “autentikus cigányzene” meg főleg nem.”

“A cigányzene vagy romazene a cigányok által előadott zene. A cigányoknak nincs közös zenei nyelvük, nem létezik olyan zenélési mód vagy dallamkincs, amely az egész etnikumra azonos lenne. Nem eredeti, Ázsiából magukkal hozott cigányzenét játszanak vagy énekelnek, hanem mindig az illető terület zenéjét” – írja a Wikipédia. A “cigányzene” tehát nem egy zenei műfajt, hanem “cigány módon” előadott népies magyar műdalokat jelenti. Hogy ez művészetnek tekinthető-e egyáltalán, azt mindenki döntse el maga.

Majd ő is felidézte, mit is írt a blogszolnok.hu.

Ezután feltette a kérdést: akkor valójában miért is érezte szükségét a fideszes városvezetés, hogy szobrot kapjon a pár éve elhunyt Kozák László?

Szerinte a válasz elég nyilvánvaló és egyszerű, de ahhoz, hogy ezt megértsük, visszament az időben 2019-ig.

Azt írta, hogy az akkori önkormányzati választásokon a Fidesz csúfosan kikapott a “Szolnoki Többség” néven induló ellenzéki választási szövetségtől.

A Fidesz a 12 egyéni körzetből csupán 3 helyen tudott – hajszállal – nyerni és elveszítette többségét a városi közgyűlésben.

Szalay Ferenc pedig minden idők legkevesebb szavazatmennyiségével, és mindössze 252 szavazatkülönbséggel előzte meg Radócz Zoltánt, a Szolnoki Többség polgármesterjelöltjét.

Majd előjött a lényeggel:

“Aki nyomon követte a választást megelőző szokásos osztogatást, vagy akár a Kozák-lakásmutyi néven elhíresült, botrányos ingatlanjuttatást a roma kisebbségi önkormányzat elnökének, azt nem érte meglepetésként a választás napján a “baráti” szavazói csoportok tömeges buszoztatása sem a szavazókörökhöz.”

Szerinte:

“Más szóval ezek nélkül a szavazók nélkül elveszítette volna a választást. Tudja ezt ő is jól, ahogyan azzal is tisztában van, hogy valójában alulmaradt Radócz Zoltánnal szemben. Ennek a rétegnek köszönheti a hatalmát Szolnokon a Fidesz, nem csoda hát, ha kezüket-lábukat törve igyekeznek kedvükben járni, még akkor is ha ehhez olyan szürreális bohózatokat kell kitalálniuk, mint ez a szoboravatás.”

De megszólalt a szoboravatással kapcsolatban Mészáros Dávid, a Demokratikus Koalíció területi igazgatója is.

Azt írta, hogy, idézzük:

“Nagy Grófonak szobrot avattak Szolnokon, a Fidesz pártigazgatójának a jelenlétében. Évről-évre közröhej tárgya, amikor a magyar celebvilágból csak azért, mert fideszes valaki, díjakat elismerést kap a hatalomtól.

Nézzük meg, Nagy Ferót és a Kossuth-díját vagy akár Tóth Gabit, aki épp most lett az év énekesnője.

Nem csupán polgárpukkasztók ezek az esetek, de ezen díjak, elismerések eszmei értékét rombolják. Gondoljunk csak Rubik Ernőre, Bartók Bélára vagy akár Kodály Zoltánra, akik valóban naggyá tették-e nemzetünket.

Ők nemzetünk valódi értékei.

De ma már nem kell nagyot alkotni elég ehhez ha valaki egyszerűen csak Orbán Viktor barátja. Ugyanis tegnap Nagy Grófonak állítottak szobrot Szolnokon a kulturális központ Erkel Ferenc terménél (ahol magának Erkelnek sincs szobra).

Nem Grófoval és a családjával van itt a gond, még megelőlegezem, hogy nem csupán jómódú de rendes emberek is. A gond ott kezdődik, hogy tavaly választások előtt valószínűleg több celebet megvásároltak kilóra Orbánék, Kis Grófo barátsága a miniszterelnökkel ekkor tájban kezdett kibontakozni a nyilvánosság előtt.

Bő egy évre rá Grófo apja a nemzeti himnuszunk zeneszerzőjéről elnevezett teremnél kapott helyet, arra a kulturális színvonalra emelve őt, amelyen Erkel alkotott. A nemzetiérték-romboló Fidesz képviselőjeként maga Szalay Ferenc polgármester rántotta le a leplet a szoborról.

A szolnoki Demokratikus Koalíció szerint elfogadhatatlan az eset, ezért közérdekű adatigénylést is nyújtottunk be az önkormányzatnak, hogy mennyibe került a szobor és az avatórendezvény az adófizetőknek. Vérlázító az eset, véget kell vetnünk ennek, emberek, mert felemészti az országot a Fidesz és maga Orbán Viktor rendszere.”

Nyitóképen: A szoboravatáson jelentős erőkkel volt jelen a Fidesz. Valamiért nagyon fontos volt a kormánypártnak ez a jelenlét…


Kapcsolódó cikkek