Információs parcellakövet avattak a szolnoki temetőben

Megosztás

Összesen tíz, a római katolikus és a református temetőben nyugvó neves szolnoki személy sírja kapta meg a nemzeti sírkert védettségi kategóriát, ehhez kapcsolódva információs parcellakövet avattak csütörtökön Móczár Gábor, a Nemzeti Örökségvédelmi Intézet főigazgatója részvételével.

A nemzeti sírkert védettségi kategóriát a kormány hozta létre 1999-ben azon országhatáron belül található sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak.

A nemzeti sírkert része lehet bármely magyarországi sírhely vagy temetkezési hely, ez jelenleg több mint hatezer síremléket jelent 19 megye 363 településére leosztva, ebből Budapest területén mintegy 4600 védett temetkezési hely lelhető fel. A keresést egy bárki által elérhető online adatbázis segíti.

Ennek szellemében a NÖRI 2022-ben úgy döntött, fizikailag is megjelöli azokat a temetkezési helyeket, ahol nemzeti sírkert részeként védett sírok találhatóak. A következő évek során a temetők bejáratához elhelyeztek egy információs parcellakövet, rajta egy QR-kóddal, amely az intézet honlapjára (https://nori.gov.hu/) mutat, azon belül is az adott temető védett sírjainak listájára és a benne nyugvó személyek életrajzaira. E mellett a temetőben található információs térképeken is bejelölték a védett sírok pontos temetőn belüli elhelyezkedése, ezzel is megkönnyítve az oda látogatók tájékozódását.

Szolnokon is felavatták a parcellakövet, a rendezvényen Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója mondott beszédet.

A megyeszékhelyen az alábbi védett sírok találhatóak:

Római katolikus temető:

  1. Boros Ottó vízilabdázó, olimpiai bajnok
  2. Chiovini Ferenc festőművész, grafikus
  3. 1919-ben kivégzett katonatisztek, csendőrök és polgári személyek emlékműve
  4. Hasznos István vízilabdázó, olimpiai bajnok
  5. Hild Viktor régész, muzeológus
  6. Kanizsa Tivadar vízilabdázó, olimpiai bajnok
  7. Kenéz Béla statisztikus, közgazdász
  8. Verseghy Ferenc pálos szerzetes, költő

Református temető:

  1. Kellner Gyula maratoni futó, olimpiai bronzérmes
  2. Pólya Tibor festő, grafikus, iparművész

Forrás: info.szolnok.hu

Fotó: Képviselői iroda Szolnok Facebook

Kapcsolódó cikkek