Márciustól jön az egynapos matrica – és már az M44-esen is használni kell

Megosztás

A Fidesz tavalyi döntései alapján márciusban érkezik a rendkívül drága 24 órás matrica, valamint – mint azt magunk is érezhetjük a saját bőrünkön – az eddig ingyenes miskolci elkerülőszakaszért is fizetni kell 2024 kezdetétől.

Az autoszektor.hu összeállítása szerint válaszadók harmada havonta legalább egyszer használ fizetős útszakaszt, 23 százalék hetente, 17 százalék pedig naponta közlekedik ilyen utakon. A megkérdezettek 16 százaléka évente legalább egyszer hajt fizetős útra, míg a maradéknak vagy nem esik útba, vagy csak akkor közlekedik díjköteles sztrádán, ha nagyon muszáj. Annak érdekében, hogy használhassa az autópályát, minden második megkérdezett vármegyei e-matricát szokott vásárolni. 22 százalék a heti (10 napos), 18 százalék az éves országos, míg 4 százalék a havi matricát preferálja. A többség (55 százalék) január elején váltja meg a következő évre az e-matricáját, de tízből egy fő már a decemberi elővásárlás idején beszerzi azt – derül ki az autoszektor.hu által közzétett felmérésből.

Idén január 1-től a korábban már megszokottak mellett több mint 200 kilométernyi, eddig ingyenes útszakasz lett fizetős, köztük az M30-as Miskolcot elkerülő szakasza is, az M44-es, az M4-es teljes, valamint az M0-ás gyorsforgalmi autóút teljes szakasza is. Ennek köszönhetően a felhasználók 12 százaléka megfontolja az éves, megyei vagy országos matricavásárlást. 

Mint írják a kisebb, egynapos kiruccanásokhoz, átutazásokhoz azonban március 1-től már 24 órás e-matrica is a rendelkezésünkre áll majd. A felhasználók 36 százaléka hasznosnak találja ezt az újítást, már korábban is szüksége lett volna rá. A megkérdezettek fele egynapos kirándulások, utazások során venné igénybe az új matrica típust. Tízből egy fő akkor preferálná, ha átutazóban van, míg 8 százalék abban az esetben használná ki, ha véletlenül hajt fel egy fizetős sztrádára. Közel minden negyedik válaszadó viszont semmilyen esetben nem venne ilyen rövid lejáratú matricát. Ennek a legfőbb oka, hogy sokan jóval többet utaznak, így jobban megéri számukra a többnapos matrica.

Novemberben Lázár János bejelentette, hogy 2024 márciusától bevezetik a 24 órás matricát, ami 5150 forintba fog kerülni. Ettől eltérő információt pedig azóta sem jelentettek be. Nagyon drága lesz.

Kapcsolódó cikkek