Börtönben tölti a karácsonyt Schadl György

Megosztás

A bíróság meghosszabbította Schadl György fogva tartását, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének az elsőfokú ítélet kihirdetéséig rács mögött kell maradnia – válaszolta a Fővárosi Ítélőtábla a 24.hu kérdésére.

A határozat szerint a hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt Schadl György és társai ellen indult büntetőügyben Schadlnak és a kamu emberrablós sztorival pénzhez jutó harmadrendű vádlottnak is börtönben kell maradnia. A bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye miatt tartotta fent a kényszerintézkedést.

A Fővárosi Ítélőtábla szerint alappal feltételezhető, hogy a letartóztatás megszüntetése esetén a vádlottak kivonnák magukat az eljárás alól, a bíróság elől megszöknének, elrejtőznének. Az elsőrendű vádlott, Schadl György esetében ennek veszélyét az sem ellensúlyozza, hogy családi kapcsolatai Magyarországhoz kötik őt.

Az ítélőtábla megemlítette, hogy Schadl igyekezte megakadályozni az esetlegesen vagyonelkobzás alá eső értéktárgyainak lefoglalását. A 24.hu írta meg korábban azt is, hogy Schadl a börtönből csaknem 110 millió forint értékű ékszer és luxusóra elrejtését vezényelte le, ezért a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar több mint egy éve letartóztatásban ülő elnökének felesége és apja ellen is vádat emeltek.

A végrehajtói kar elnöke tavaly november óta ül börtönben. A Schadl–Völner-ügy tavaly december 7-én robbant ki. Völner Pál volt igazságügyi államtitkár a gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől. Ez töredéke annak, amit a gyanú szerint Schadl keresett azzal, hogy Völnernél közbenjárva elérte, hogy az általa megadott személyek kapják meg bírósági végrehajtói kinevezésüket. A gyanú szerint hét érintett végrehajtó összesen 884 millió forint kenőpénzt fizetett a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökének.

Völner és Schadl ellen október végén emeltek vádat, Völner Pálra nyolc, Schadl Györgyre tíz év börtönt kért az ügyészség. A Schadl–Völner-ügynek a vádirat szerint összesen huszonkét vádlottja van, a bírói végrehajtói kar elnökén és a volt igazságügyi államtitkáron kívül még húsz ember.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek