Hatan részesültek “Jászkunságért” elismerésben a Jászkun emléknap alkalmából

Megosztás

A Jászkun emléknap alkalmából hatodjára szervezett emlékülést a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat. A Jászkunságban élő emberek talán legfontosabb, “legsajátabb” ünnepe a redemptio, azaz a jászok és kunok önmegváltásának emléknapja.

Ennek méltó hagyományt állítva, idén is a regnáló és emeritus jászkun főkapitányok, jász és nagykun kapitányok bevonulásával kezdődött a program. A Kun Miatyánkot Nagy Emese etnográfus szavalta, a Jász Himnusz eléneklésében a Jász Hagyományőrző Egylet tagjai közreműködtek, a magyar Himnuszt pedig Csikos Sándor, Kossuth-díjas színész, emeritus nagykun kapitány szavalta.

Az ünneplő közösséget Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte, ünnepi beszédet mondott Berkó Attila főispán.

A Jászkunságért elnöki elismerő oklevelet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat 2022-ben adományozta első alkalommal. Az oklevéllel olyan személyek vagy közösségek kiemelkedő munkáját ismerik el, akik a Jászkun örökség feltárása, megőrzése, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye történelmi-kulturális értékeinek gyarapítása terén kiemelkedő tevékenységet végeznek.

Idén a díjat kapták:

  • Dr. Barna Gábor, kunszentmártoni születésű etnográfus, a Szent István Tudományos Akadémia Tagja, professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora,
  • Balázs Antal és a rákóczifalvai Bap Macihad Macimúzeum kollektívája,
  • Györfi Sándor, karcagi születésű Kossuth és Munkácsy-díjas szobrász és éremművész, emeritus jászkun főkapitány,
  • Gál-Dobos Beáta, etnográfus, a jászberényi Jászkerület Nonprofit Kft. programszervezője, a Népművészet Ifjú Mestere, a Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület elnöke, (külföldi távolléte miatt az elismerést egy későbbi időpontban veszi át).
  • Hortiné dr.Bathó Edit, etnográfus, a jászberényi Jász Múzeum igazgatója,
  • Szűcs Imre, Tiszafüreden élő és alkotó fazekas népi iparművész, a Népművészet Mestere.

Az eseményt kulturális műsor szinesítette. A Jászsági Hagyományőrző Egylet tagjai “Kaftántól a farmerig” címmel zenés viseletbemutatót tartottak. A műsort a Fegyverneki Gyermek Táncegyüttes Csicsergők és Tekergők csoportjának tánca zárta.
A kapitányok a MH Szolnoki Légierő Zenekar tagjai által eljátszott Jászkun Indulóra vonultak be.

Forrás: megyei önkormányzat Facebook

Kapcsolódó cikkek