A szolnoki tűzoltók sincsenek biztosítva – két hónapja lejárt a baleset- és életbiztosítás, ha szerencsétlenül jár, egy fillért sem kap

Megosztás

A lánglovagok vajon tudnak erről? A Belügyminisztérium által között biztosítás április első felében lejárt és azóta sem kötöttek helyette újat. Ha most érné baleset bármelyik tűzoltót munka közben, egyetlen forintot sem kapna semmilyen biztosítótól, mivel nincs élő szerződés. Szolnoki és más megyei tűzoltók, tudunk erről?

Április közepével megszűnt a tűzoltók csoportos baleset- és életbiztosítása, azaz ha egy tűzoltó munka közben most sérül vagy hal meg, nem jogosult biztosítási sérelemdíjra. Az, hogy nem hosszabbították meg a szerződést, felháborodást váltott ki a katasztrófavédelem berkeiben, már az merült fel, hogy a tűzoltók egyénileg vagy tűzoltóságonként kössenek maguknak biztosítást – írja a Telex.

Különös, magyarázat nélküli levelet kaptak a katasztrófavédelem munkatársai az elmúlt napokban. A katasztrófavédelem egyes megyei vezetői által kiküldött levélben ez áll:

„Tájékoztatom, hogy a Belügyminisztérium és a Generali Zrt. között 2021. évben létrejött csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződés 2023. április 11-én a szerződésben kikötött határozott időtartam lejártával megszűnt. A szerződés 4.6 pontja alapján a biztosító kockázatviselése a szerződés hatálya alatt bekövetkezett, de a megszűnést követően 5 éves elévülési időn belül bejelentett biztosítási eseményekre áll fenn. Kérem, hogy a fentiekről az alárendeltségébe tartozó állományt tájékoztatni szíveskedjen!”

A levél lényege, hogy április 11-ével megszűnt a tűzoltókra vonatkozó élet- és balesetbiztosítás, de arról nincsen szó, hogy a belügy ahelyett újat kötött volna. Felmerül a kérdés, hogy mi történik, ha most szenved balesetet vagy esetleg hal meg egy tűzoltó. Katasztrófavédelmi forrásaink szerint semmi, a balesetet szenvedő tűzoltók biztosítási esemény esetén nem kapnak semmit, legfeljebb perelhetik a munkaadót. Pedig törvényi kötelezettség lenne. Ez is.

Frissítés: A Lánglovagok azt írta: azért nem sikerült új szerződést kötni, mert a februárban erre kiírt közbeszerzésre beérkező minden ajánlat magasabb volt, mint a Belügyminisztérium költségvetése. A szaklap szerint a minisztérium két évre 244 millió forintot szánt erre, miközben az Aegon évente 464 milliós, a CIG Pannónia évente 455 milliós, az Allianz pedig évente 1,558 milliárdos ajánlatot tett. Ez azért számít rengetegnek, mert a legutóbbi, 2021-es biztosítás mindössze 95 millió forintba került.

Kapcsolódó cikkek