Ne csak a védőnők napján figyeljünk erre az egyedülálló hivatásra

Talán kevesen tudják, hogy június 13. a magyar védőnők napja. Ha megkérdeznénk járókelőket az utcán, hogy fel tudják-e sorolni a hungarikumokat, bizonyára a legismertebbek elhangoznának. Ha azt kérdeznénk, mit is jelent maga a hungarikum szó, akkor már többféle válaszra számíthatnánk. A hivatalos megfogalmazás szerint: „A “hungarikum” a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.”.

Tovább olvasom

Oklevéllel jutalmazták a tiszavirágot és a tiszavirágzást a Hungarikum Díjátadó Gálán

Lenner Ádám tájgazdálkodási-, természetvédelmi mérnök megtisztelőnek nevezte a kitüntetést, megemlítve, hogy a tiszavirág és a tiszavirágzás az egyetlen élő „Természeti környezet” témájú Hungarikum. A minden évben megrendezésre kerülő Tiszavirág Fesztivál posztjában írta, három éve, azaz 2020 óta lehet hungarikum a tiszavirág és a tiszavirágzás, illetve közösségi oldalukon megköszönték Lennernek a felterjesztést és az ügy szüntelen képviseletét.

Tovább olvasom

Újabb értékekkel gyarapodott Öcsöd

Fennállásának ötéves jubileumát ünnepelte az öcsödi Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület a napokban. Az egyesület pályázati források segítségével, az egyesületi tagok, támogatók, önkéntesek munkájának köszönhetően alakította ki a Körös Tájházat, ahol a régi öcsödi élet eszközeit ismerhetik meg az érdeklődők. A születésnapi ünnepségen adták át a Hungarikum-pályázatból felújított górét, valamint az adományként kapott régi cséplőgépet.

Tovább olvasom

A hungarikumok védőbástyák a multikulturalizmus ellen

Nemzeti értékeink helyi és vármegyei szinten határozzák meg magyar identitásunkat és országhatárokon átnyúlva egyesítik a külhoni magyarságot az anyaországgal – jelentette ki V. Németh Zsolt, magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos a minap Budapesten tartott Értéktár Konferencián.  A miniszterelnöki biztos felhívta a figyelmet arra, hogy ha magyar sajátosságokról beszélünk, akkor az nem történhet meg a külhoni értékek felsorolása nélkül. A hungarikumok és a nemzeti értékek az elcsatolt nemzetrészekkel való kapcsolattartás egyik formájává, a határon átnyúló békés nemzetegyesítés egyik eszközévé váltak. V. Németh Zsolt kitért arra is, hogy…

Tovább olvasom