Ne csak a védőnők napján figyeljünk erre az egyedülálló hivatásra

Megosztás

Talán kevesen tudják, hogy június 13. a magyar védőnők napja. Ha megkérdeznénk járókelőket az utcán, hogy fel tudják-e sorolni a hungarikumokat, bizonyára a legismertebbek elhangoznának. Ha azt kérdeznénk, mit is jelent maga a hungarikum szó, akkor már többféle válaszra számíthatnánk. A hivatalos megfogalmazás szerint: „A “hungarikum” a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.”.

A hungarikum minősítést korántsem csak azok a termékek nyerik el, amelyekről a világ bármely pontján Magyarország jut az emberek eszébe. Gondoljunk csak arra, hogy Puskás Ferenc életműve is hungarikum minősítést kapott. Puskás Öcsi nevét szinte az egész világ ismeri.

Mindezzel együtt, ha egy vetélkedőben az lenne a nyertes kérdés, hogy a Magyar Védőnői Szolgálat hungarikum-e, nem biztos, hogy a versenyző kapásból igennel válaszolna. Pedig ez az igazság. Ez a tradicionális ellátási rendszer nemzetközileg is egyedülálló, így méltán kapta meg a hungarikum minősítést.

Tulajdonképpen elgondolkodtató, hogy Európában máig egyedülálló szolgáltatás a családvédelemre is kiterjedő, komplex feladatkörű védőnői hálózat. A történet meglehetősen régen kezdődött. Több, mint 100 éve. 1915-ben jött létre az anyák és csecsemők védelmére az Országos Stefánia Szövetség, amely 1940-ig látta el ezt a feladatot, amelytől a csecsemőhalandóság csökkenését, és a születésszám növekedését remélték. A szervezet figyelme már akkor kiterjedt az anya helyzetére, a szülés közbeni kockázatok csökkentésére, feladatának tekintette a szoptatás támogatását, az anyák felkészítését a gyermeknevelésre. Az első szervezet megalakulását követően, további egészségvédelmi szolgálatok is alakultak.

215-ben 100 éves évfordulóját ünnepelte a védőnői szolgálat (fotó: novedelem.hu)

A védőnők szervezett képzésének már a kezdetektől jelentőséget tulajdonítottak. Tauffer Vilmos és Bókay János, a kor ismert professzorai fogalmazták meg a működés alapvetéseit. A szervezett oktatás sem maradhatott el. Az évtizedek során a védőnők feladata kibővült, és a védőoltások terén is bevonódtak az egészségügyi munkába. Később pedig az iskolák egészségügyi, felvilágosító munkája, és a gyermekek egészégnevelése is bekerült a feladatok közé.

A védőnői hálózat munkájának jelentős eleme a prevenciós szemlélet, a problémák és egészségügyi kockázatok mielőbbi feltárása, a családi nehézségek felismerését is beleértve. Ezért a családvádelemben is komoly szerepük van. Ebben szorosan együttműködnek a háziorvossal, a szülészeti ellátás szakorvosaival, a házi gyermekorvossal és az iskola-orvossal is. Valamint a gyermekjóléti szolgálattal, az oktatási intézményekkel és civil szervezetekkel is.

Megállapíthatjuk, hogy a védőnők szerepe tulajdonképpen nélkülözhetetlen a családok számára. Hiszen éppen úgy jelen vannak a családvállalás előkészítésében, mint a gyermek megszületésének és életkezdésének támogatásában. Ugyanakkor a munkájuk nem fejeződik be a család támogatásával. A gyermekek intézményekben történő nevelési időszakában is tevékeny segítőként vannak jelen. Beleértve azt is, ha egy gyermek nincs biztonságban a családban, és külső segítségre van szükség.

Mivel munkájukat az egészségügyi rendszeren belül végzik, ezért a családoknak nem kerül külön költségbe a védőnő jelenléte. Országos hálózat lévén, minden család jogosult a védőnői szolgálat segítségére.

Érdemes tájékozódni. Azt viszont jó tudni, hogy a védőnő nem kihagyható. A védőnői látogatás és kapcsolattartás része az egészségügyi ellátásnak, ezért nem lehet elutasítani a védőnő jelenlétét a családgondozásban. Nem is érdemes, hiszen olyan komplex, felkészült tudással rendelkező, a családdal szorosan együttműködő, baj esetén segíteni tudó, a prevencióban is elkötelezett szakmai segítő a védőnő, aki valóban sokat tehet a családért.

Éppen ezért, az elkövetkező időszakban sorozatot indítunk, amelyben a védőnői munkát mutatjuk be az olvasóknak.

Csaba Beatrix

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek