Oklevéllel jutalmazták a tiszavirágot és a tiszavirágzást a Hungarikum Díjátadó Gálán

Megosztás

Lenner Ádám tájgazdálkodási-, természetvédelmi mérnök megtisztelőnek nevezte a kitüntetést, megemlítve, hogy a tiszavirág és a tiszavirágzás az egyetlen élő „Természeti környezet” témájú Hungarikum. A minden évben megrendezésre kerülő Tiszavirág Fesztivál posztjában írta, három éve, azaz 2020 óta lehet hungarikum a tiszavirág és a tiszavirágzás, illetve közösségi oldalukon megköszönték Lennernek a felterjesztést és az ügy szüntelen képviseletét.

A tiszavirág egy ikonikus jelképe Szolnoknak, szobor is található a Tiszaparton, a kerékpárúttal ellátott gyaloghíd pedig a tiszavirág nevet viseli, ráadásul a híd formája a névadót mintázza.

Jelenleg 89 hungarikumot, 152 kiemelkedő nemzeti értéket, 19 vármegyei értéktárat, 7 külhoni nemzetrész értéktárat és több mint 12 000 települési értéket tartunk nyilván.

Nagy István beszélt arról is, az Agrárminisztérium 2012 óta több mint ezer olyan hazai, Kárpát-medencei, külföldi rendezvény szervezésében, finanszírozásában vett részt, amelyek a hungarikumok bemutatására, népszerűsítésére jöttek létre.

Így több, mint 8 millió ember ismerkedhetett meg ilyen módon a hungarikumokkal, nemzeti értékeinkkel – fűzte hozzá a miniszter. A Hungarikum Díjátadó Gálát, harmadik alkalommal rendezték meg. Az ünnepség keretében tizenegyen vehettek át elismerést – ismerteti a szaktárca közleménye.

A decemberi gálán a tiszavirág és tiszavirágzás mellett a dobostortát, a csíksomlyói pünkösdi búcsút és kegyhelyet, a szőregi rózsatőt, a klasszikus magyar szablyavívást, , a magyar népmesék rajzfilmsorozatot, a vallásszabadság törvényét, a karikás ostort, a szentesi paprikát, a hagyományos fejfákat a Kárpát-medencében és a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzést díjazták hungarikum oklevelekkel.

A Hungarikum Díjátadó Gáláról az MTVA egy 70 perces műsort készített, amit 2023. december 17-én (vasárnap) este 21.00 órától nézhetitek meg az M5 adón.

Kép: Lenner Ádám Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek