Újabb értékekkel gyarapodott Öcsöd

Megosztás

Fennállásának ötéves jubileumát ünnepelte az öcsödi Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület a napokban. Az egyesület pályázati források segítségével, az egyesületi tagok, támogatók, önkéntesek munkájának köszönhetően alakította ki a Körös Tájházat, ahol a régi öcsödi élet eszközeit ismerhetik meg az érdeklődők. A születésnapi ünnepségen adták át a Hungarikum-pályázatból felújított górét, valamint az adományként kapott régi cséplőgépet.

Véget ért az idei Népi Építészeti Nyári Egyetem. Az elmúlt napokban megújult a Körös Tájház melléképülete és a hozzá tartozó disznóól. A munkálatok során a résztvevők megismerkedhettek a sarazással, meszeléssel és az ácsmunkákkal.

Az egyetem résztvevői megköszönték a Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület tagjainak és Öcsöd lakóinak, hogy vendégül látták őket és minden lehetséges módon segítették a munkálatokat, közölte a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, amelynek Facebook-oldalán (ahogy az egyesületén is) nyomon is lehet követni az újjáépítési fázisokat. Az egyetem során előadást tartott dr. Barna Gábor professzor, Rácz Miklós régész, építész, dr. Bereczki Ibolya, a munkát segítette Buzás Miklós, a Skanzen főépítésze.

Lapunk tavasszal írta meg, hogy a Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület és a helyi értéktár bizottság örömmel és büszkén tette közzé, hogy a megyei értéktár bizottság arról értesítette őket, hogy az általuk felterjesztett Ördögárok/Csörszárok védősánc rendszer felvételt nyert a megyei értéktárba.

Forrás és fotók: Herczeg Zsolt és Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága Facebook

Csodaszépen felújították a górét
A nyári egyetem résztvevői hatalmas munkát végeztek

Kapcsolódó cikkek