Megyei érték lett az Ördögárok/Csörszárok rendszer

Megosztás

Az öcsödi Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület és a helyi értéktár bizottság örömmel és büszkén tette közzé, hogy a megyei értéktár bizottság arról értesítette őket, hogy az általuk felterjesztett Ördögárok/Csörszárok védősánc rendszer felvételt nyert a megyei értéktárba.

Zubor Erika, egyesületi tag régészeti alapossággal már évek óta kutatja a Körösök menti, többek között az Öcsöd határában is húzódó, régi sáncrendszert. Lelkesedése, elkötelezettsége sokakat magával ragadott, s többen bekapcsolódtak a hónapokig tartó előkészítő munkába. Ezt követve, a helyi értéktár bizottság és majd harminc támogató közreműködésével Zubor Erika nevében benyújtották az előterjesztést a megyei értéktárba.

Az anyaggyűjtést, a meglehetősen nagy anyag összeállítását neves régészek mentorálásával Zubor Erika végezte. Köszönet illeti segítőit, Zuborné Bíró Enikőt a technikai segítségért és Zöldvári Ágnest az anyag profi dokumentálásáért, valamint a sok-sok helyi és külső támogatót javaslatukért.

A sikert és büszkeségüket emeli, hogy a megye szakemberei méltónak és értékesnek tartják ezt az egyedülálló európai értéket arra, hogy az egy magasabb szintre, azaz a magyar értéktárba is előterjesztésre kerüljön.

Hamarosan elő is készítik az előterjesztést.

Ezen túl az egyesületben és a helyi értéktár bizottságban közösen azon dolgoznak, hogy még ebben az évben további érték-előterjesztések kerüljenek a megye bizottsága elé.

Tervük az is, hogy az eddigi értéktár bemutatókat és kiállításokat bővítve, folytatva a már kipróbált gyakorlatot, különböző helyi rendezvényeken mutassák be az értéktár munkáját, s különösen a sok-sok öcsödi értéket.

Forrás: Öcsöd/Izbéki Rózsa Facebook

Térképen az árokrendszer

Kapcsolódó cikkek