Elsodorta a tinédzsert egy ladányi férfi, aki megállapította, a bordatörött, vérző fiatalnak nincs semmi baja

Megosztás

A Szolnoki Törvényszék másodfokú döntésével jogerősen lezárult annak a 40 éves büntetlen előéletű jászladányi férfinak a büntetőügye, aki két éve személygépkocsijával elsodort, majd segítségnyújtás nélkül magára hagyott egy mindössze 16 éves kerékpárost az egyik jászsági mellékúton. Többszázezer forintos pénzbüntetést kapott és 1 évig nem vezethet.

A férfi 2021. június 25-én, pár perccel reggel hét óra előtt Jászladány lakott területén kívül, a 3226-os számú mellékúton személygépkocsijával Jászladány felől Jászalsószentgyörgy felé hajtva kezdte meg előzni az előtte szabályosan kerékpározó tinédzsert, de nem tartott kellő oldaltávolságot, ezért jobb oldali visszapillantó tükrével elsodorta a fiatal fiút, aki biciklijével az úttestre esett, majd felállt. A férfi megállt, visszatolatott, kiszállt az autóból, megnézte a visszapillantótükrét, majd a fiúhoz fordult. Nem kérdezett semmit, csak azt mondta „úgy látom, nincs neked semmi bajod!”, majd visszaült a kocsijába és elhajtott, holott már ránézésre látszott, hogy ez nem így van: a fiú válla, felkarja, könyöke, csuklója és keze is megzúzódott, a térdén nyílt seb keletkezett és többszörös bordatörést szenvedett.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint a közúti baleset okozása nevű bűncselekményt követi el, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak, gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, és vétség miatt 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Úgyszintén bűncselekmény a segítségnyújtás elmulasztása, amikor valaki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van. Utóbbi elkövetője bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha a veszélyhelyzetet maga idézte elő.

Az érintett ügyben a baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ azon rendelkezését, mely szerint előzni abban az esetben szabad, ha az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani, és mivel a fenti közlekedési szabályszegés csonttörést, azaz súlyos testi sértést okozott, a vádlott megvalósította a közúti baleset okozásának vétségét.

A KRESZ részletesen szabályozza, mit kell tenni, ha baleset történik. A balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni. Emellett, ha a baleset halált vagy személyi sérülést okozott, a balesetről a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesítenie kell, és a lehetőséghez képest gondoskodnia kell a nyomok megőrzéséről. A helyszínt pedig csak az intézkedő rendőr engedélyével hagyhatja el.

A vádlott baleset bekövetkeztét követően tanúsított magatartása – nevezetesen, hogy megállt ugyan, de nem nyújtott tőle elvárható segítséget a baleset folytán megsérült fiatalnak, nem tett semmit az esetleges további balesetek elkerülése érdekében, a balesetről nem értesítette a rendőrséget, semmit nem tett a nyomok megőrzése érdekében, és a helyszínt mindezek nélkül, egy az általa okozott balesetben megsérült embert hátrahagyva távozott – újfejt nem „csak” a KRESZ, hanem a Btk. rendelkezéseibe is ütközött: segítségnyújtás elmulasztása bűntettének minősült.

Az ügyben 2022. január 3-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Jászberényi Járásbíróság 2022. október 27-én tárgyalást tartott, melyen a vádlottat – aki beismerte bűnösségét és kifejezte megbánását – közúti baleset okozásának vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban a kiszabott büntetés enyhítése: a közúti járművezetéstől eltiltás mellőzése érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A fellebbezések nem vezettek eredményre. A Szolnoki Törvényszék május 19-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta, közölte a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

Kapcsolódó cikkek