A szolnoki közgyűlés Fidesz-frakciója nagy harc után ismét a béke pártjára állt

Megosztás

Jókora szópárbajt váltott ki egy sürgősségi önálló indítvány beadása a szolnoki közgyűlés csütörtöki ülésén. Ebben Tasnádi Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője azzal hozakodott elő, hogy csatlakozzanak ahhoz a békepárti határozathoz, amit az országgyűlés már elfogadott az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójához kapcsolódva.

Tasnádi szóban hozzátette beadványához, hogy indítványának oka az orosz-ukrán háború eszkalációjának reális lehetősége. 

Szerinte világos, hogy ezt a háborút, sem a szankciók, sem a fegyveres konfliktusok nem fogják megoldani. Szerinte már ezerszer elmondták: a béketárgyalások megkezdése a megoldás.

Ez Szolnok érdeke is, hiszen szerinte a települések csak akkor fejlődnek, ha béke lesz.

Emlékeztetett, hogy a közgyűlés már csatlakozott egy, az Európai Bizottság elnökéhez írt levélhez. Most viszont az országgyűlés békepárti javaslatához kérte a csatlakozást.

Molnár Iván (balra) és a sürgősségi önálló indítvány előadója, Tasnádi Zoltán

Berényi Gábor jobbikos ellenzéki képviselő módosítási javaslattal élt. Szerinte az előterjesztést ki kellene egészíteni azzal, hogy szólítsák fel a kormányt – összhangban az ENSZ közgyűlésének elfogadott határozatával és a Vatikán álláspontjával -, hogy álljon ki a magyar polgárok biztonságát szavatoló tartós és igazságos béke mellett. Ennek érdekében szólítsa fel a putyini Oroszországot, hogy azonnal vonja ki csapatait Ukrajna területeiről, hiszen agrasszív támadása okozta a háborút és álljanak vissza az agresszió előtti határok. 

Szerinte ez szolgálná az igazságos béke érdekeit. A hangsúly az igazságoson van, hiszen láttuk, mit eredményezett Trianonban a béke és az igazságos béke közötti különbség.

Györfi Mihály MSZP-s alpolgármester kijelentette, mindenki békepárti Magyaroszágon. Megkérdezte Tasnádit, hogy miért nincs benne a javaslatában az, hogy Magyarország már elítélte az ENSZ-ben az orosz agressziót. Illetve megkérdezte, kapott-e Szolnok választ az Európai Bizottság elnökéhez írt levélre? Továbbá hiányolta az indítványhoz csatolt orosz nyelvű mellékletet, hiszen Tasnádi szerint ezzel a beadvánnyal az európai  háborúpárti politikusokat szeretnék ráébreszteni a béke jelentőségére, ám Györfi szerint a legfontosabb háborúpárti politikus maga Putyin, tehát neki kellene címezni ezt a levelet.

Megkérdezte azt is, hogy Tasnádi fogja-e vezetni azt a szolnoki békedelegációt, ami Moszkvába megy majd a béke érdekében tárgyalni, mert akkor ahhoz örömmel csatlakozik majd a Szolnoki Többség is.

Berényi Gábor módosító javaslattal állt elő, de a fideszesek ezt lesöpörték

Galló György szerint valóban fontos a béke., de szerinte álságos, hogy pont a Jobbik szolnoki tagja, azaz Berényi Gábor vetette fel módosító javaslatát, holott a Jobbik elnöke egykor a részvételével legitimálta a Krím-félsziget és két ukrán terület elcsatolását. 

Molnár Iván, a Fidesz-frakció tagja szerint nem az a lényeg, hogy ki robbantotta ki a háborút, hanem az, hogy legyen vége tűzszünet és béke.

Berényi Gábor módosítását nem fogadta el a fideszes többség, a beadvány maradt az eredeti szöveggel.

Berényi Gábor reagálva Galló György kijelentésére elmondta, a Jobbik elnöke pont a kárpátaljai magyarok képviseletének érdekében volt kint a Krímben. Hozzátette, ha a fideszesek nem éreznek különbséget béke és igazságos béke között, akkor a trianoni békediktátumot is legalizálják, ami szerinte egy nemzetárulással ér fel.

Ligeti József is beszállt a ringbe. Berényi Gáborhoz fordulva felidézte a Jobbik elnökének egykor elhangzott kérését, miszerint listázni kellene az országgyűlésben, ki a zsidó és ki nem.

Borda Zoltán ellenzéki képviselő kijelentette, nem is érti, miért kell ezzel a béketémával foglalkozni. Ha ugyanis a béke a két érintett államnak a dolga, akkor a szándéknyilatkozatot miért az Európai Bizottságnak és miért nem Kijevbe és Moszkvába akarjuk küldeni?

Azzal, hogy szajkózzuk, legyen béke, “nem vagyunk beljebb”. Szerinte az önkormányzatnak nem dolga, hogy  a kormány propagandáját erősítse, ezért jelezte, nem is vesz részt a szavazásban.

Györfi Mihály megkérdezte, mikor megy Moszkvába városi delegáció

Györfi Mihály ismét megkérdezte, miért maradt ki a sürgősségi előterjesztésből az orosz agresszió elítélése, amit a kormány az ENSZ-ben már elfogadott. Hiányolta azt is, hogy Ukrajna területi egységéért kiállna az ország.

Javasolta, ha lesz békepárti küldöttség Moszkvába, azt Tasnádi vezesse, de amíg ez megszerveződik, javasolta egy békepárti menet indítását. Hozzátette, azt gondolta, hogy azért váltottunk rendszert, hogy ne kelljen többé hazudni az embereknek.

Berényi Gábor kapta vissza a szót, aki azt mondta, a Jobbik elnöke nem zsidózott, hanem a kettős állampolgárok listázására tett javaslatot. Ha pedig valaki hiteltelen, akkor az maga Galló, hiszen ő gyakornokként vett részt Gyöngyösi Márton külügyi munkájában.

Fejér Andor fideszes alpolgármester megkérdezte, akkor ő mint kettős állampolgár, miért volt rajta az “izraeli-magyar” (sic!) állampolgárok számba vételét követelő listán, mire  Berényi Gábor azt felelte, ez is erősíti azt, hogy Gyöngyösi Márton nem zsidózott, hanem pont hogy a kettős állampolgárokra célzott, szó sem volt kizárólag izraeli képviselőkről.

Galló György pedig úgy reagált, hogy ő korábban a Fidesz tagja volt, de nem tetszett neki az a politika, amit 2014 után folytatott, ezért állt be a Jobbikhoz, ami viszont mára ismét vállalhatatlanná vált számára. Megkérdezte Berényitől, Gyöngyösi miért mondta azt, hogy üdvözlendő Oroszország térnyerése, amire viszont Berényi Gábor nem emlékezett, honnan jött ez a szöveg.

Tasnádi Zoltán a vita végén megjegyezte, hogy komolytalan kérdésekkel felesleges foglalkozni, hiszen nyilvánvaló, hogy a város nem fog delegációt küldeni Moszkvába. 

Szerinte ez az indítvány is erősíti a kormányt, hogy az ellenzékiek miért nem akarnak hozzá csatlakozni. 

Szalay Ferenc ismét dühbe gurult

Szalay Ferenc polgármester azt mondta Györfi Mihály felvetéseire reagálva, hogy amiről most beszélnek, az nem vicc. Gondolja meg, hogy mit javasol, utalt ezzel az moszkvai delegáció felvetésére. Felolvasta, hogy szerinte a kormány igenis, elítéli az oroszok katonai agresszióját és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemre. 

Majd elkezdte a szokásos mantráját a szankciókkal kapcsolatban, amik az életfeltételeket nehezítik, majd pedig gyurcsányozással folytatta.

Szerinte egy dolog a fontos: Magyarországnak békére van szüksége. És ennek nem az a megoldása, hogy az unió újabb és újabb szankciókat hoz és fegyvereket küld Ukrajnának.

Szerinte borotvaélen táncoltatjuk a 3. világháborút. 

Javasolta elfogadni a sürgősségi indítványt, ami újabb kalamajkát okozott. Ugyanis az ellenzékiek nem szavaztak. Erre Szalay mérgesen felszólította őket, hogy vagy menjenek ki, vagy kapcsolják ki a gépüket. Ez agyrém, jelentette ki, hiszen a képviselőket megválasztották és akkor vállalják véleményüket. Szavazzanak nemmel vagy tartózkodjanak. 

Borda Zoltán erre azt kérdezte, mi alapján szólította fel őket arra Szalay, hogy menjenek ki? Szalay szerint aki jelen van, akkor muszáj állást foglalnia. 

Majd dühösen azt mondta, “jó, befejeztük, van még elég dolgunk, önök ezek szerint nem tudják, hogy mit kellene éppen csinálniuk, a béke mellett nem álltak ki, Magyarország törekvése mellett nem álltak ki, vállalják a következményeket.”

A sürgősségit 11 szavazattal, közte a Szolnoki Többségből kiváltak voksával, elfogadták…

Nyitókép: Szalay Ferenc polgármester ismét nem hagyta ki a szankciózást és a gyurcsányozást

Kapcsolódó cikkek