Akkora az infláció, hogy év közben emelhetik a minimálbért és a bérminimumot

Megosztás

Hiába a lassuló infláció, így is a vártnál magasabb lehet az éves érték, így erre a lépésre kényszerülhet a kormány.

A 24.hu cikke szerint a 2023-as, a minimálbér- és bérminimumemelésről szóló megállapodásban az szerepelt, hogy amennyiben az inflációs prognózist meghaladó lesz a fogyasztói árindex, akkor a felek tárgyalni fognak egy évközi minimálbér- és bérminimum-emelésről.

Mivel a tárgyalások idején 15-18 százalék közötti éves inflációval számolt a kormány, de még áprilisban is 24 százalékos drágulást mért a KSH, az év második felére várt lassulás ellenére is elképzelhető, hogy ennél magasabb lesz az éves inflációs érték.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Zlati Róbert azt mondta a 24.hu-nak, hogy a bérmegállapodás szerint nemcsak az inflációs adatokat kell figyelni, hanem azt is, hogyan alakul a bruttó hazai termék. Ő arra számít egyébként, hogy az egyeztetésre mindenképp sor kerül az év közepén.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, Perlusz László elmondta, hogy rendszeresek a találkozók az érdekelt felekt között. Hozzátette, azt még nem határozták meg, mikor kerüljön napirendre a minimálbér-korrekció, de erről is beszélgetnek időről időre, és számít rá, hogy júniusban fognak erről egyeztetni, de az MNB június végi inlációs jelentését mértékadó támpontnak tartja arra vonatkozóan, hogy hozzá kell-e nyúlni a bérekhez.

(mfor.hu)

Kapcsolódó cikkek