Mit érdemes tudni a padlófűtésről?

Megosztás

Bemutatjuk a sokoldalú technológiát.

A padlófűtési rendszereket két nagy csoportba lehet osztani. Az első a régebbi típusú, hagyományosabb melegvízen alapuló padlófűtés. A korszerűbb megoldások már elektromos árammal működnek. Nézzük meg, mi a különbség közöttük, mi alapján válasszuk ki, hogy nekünk melyik lenne a megfelelő.

Melegvízen alapuló padlófűtés

A melegvizes padlófűtés egy olyan fűtési rendszer, amelyben egy cirkulációs rendszerben forró víz áramlik a padló alatt elhelyezett csöveken keresztül. A rendszer általában egy kazánból vagy hőszivattyúból kapja a meleg vizet, amelyet a csöveken keresztül vezetnek a padló különböző részeire. Tehát a forróvíz keringetése az alap, csak az változik, hogy milyen fűtőberendezéssel melegítik fel ehhez a vizet. A rendszerhez általában szabályozó berendezés is tartozik, amely lehetővé teszi a hőmérséklet szabályozását a kívánt szinten.

Amikor a forró víz áramlik a csöveken keresztül a padló alatt, a padló felszíne fokozatosan felmelegszik. A padló felszíne hőt sugároz ki a környező térbe, amely a levegőt is melegíti. A padlófűtés rendszere egyenletesen melegíti fel a helyiségben lévő összes területet, így kellemesebb hőmérsékletet biztosít a lakók számára, mint a hagyományos fűtési rendszerek.

A padlófűtés általában takarékosabb lehet a hagyományos fűtési rendszerekhez képest, mivel alacsony hőmérsékleten működik, és kevesebb energiát használ fel. Azonban a melegvizes padlófűtés magasabb telepítési költséggel jár, mivel a padlóba helyezett csövek és a szabályozó berendezések beépítése komoly szakértelmet igényel. Emellett a rendszer nem alkalmazható minden típusú padlónál, így a telepítése akár a padlóburkolat cseréjével járhat.

Elektromos padlófűtési rendszerek

Az elektromos padlófűtés alapvető működési elve nagyon hasonló a melegvízzel működő rendszerekéhez. Ugyanolyan hőérzetet ad, alulról melegíti fel a helyiségeket, csal itt a padlóba nem vízvezetékek hanem fűtővezeték vagy fűtőfólia (más néven fűtőfilm vagy fűtőszőnyeg) vannak beépítve, az áram ezeken áthaladva felmelegíti őket, és ez fűti fel a padlót, majd az a levegőt.

Az elektromos padlófűtés előnye, a hagyományos padlófűtéssel szemben, hogy sokkal könnyebben és olcsóbban telepíthető, és sokkal kisebb helyet is foglal, mint a csővezetékek. Nem igényel rendszeres karbantartást, és jellemzően nem is hibásodik meg. Ha mégis szervizelni kellene, az könnyen, gyorsan és olcsón megoldható.

Az elektromos padlófűtésnél az ideális hőmérséklet is sokkal jobban, és gyorsabban szabályozható. Egy okos otthon részeként távolról beállítható az is, hogy mikor kapcsoljon be a fűtés, és hány hány fok legyen a lakásban. Mivel az elektromos padlófűtésnél nincs egy egymással összeköttetésben lévő zárt rendszerben, – mint a vízvezeték csövek esetében – az egyes helyiségek hőmérséklete külön-külön is sokkal jobban szabályozható.

Kapcsolódó cikkek