A védőnők szerepe a rákszűrésben

Megosztás

Vannak olyan szakmák, amelyek különleges helyzetekben segítik az embereket. Ezek közé tartozik a védőnői szolgálat. Az a tény, hogy hungarikum minősítést kapott ez a szakma, sokat elmond arról, milyen fontos területen állnak a családok rendelkezésére azok a nők, akik ezt a hivatást választják.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy hányféle feladatot látnak el. Ez nem csak azt jelenti, hogy rendkívül széles tudásbázissal kell rendelkezniük, amelyhez felsőfokú képzettség, szak-diploma szükséges. A végzettség megszerzése mellett széleslátókörű, sokoldalú, és szociálisan is érzékeny személyiséggel kell rendelkezni. Hiszen a legkülönbözőbb helyzetű és sorsú családok számítanak a védőnő segítségére.

Az egészségügyi feladatkörükhöz és felkészültségükhöz az is hozzátartozik, hogy a prevenciós szemlélet keretében, a nők rákszűrésében is részt vegyenek. A méhnyakszűréssel, nagyon komoly kockázati tényező kerülhet napvilágra. Elősegíthető, hogy a méhnyakrák időben kerüljön felfedezésre, amivel anyák élete menthető meg. Ugyanis a nők körében a 4. helyen áll, a daganatos betegségek halálozási okainak sorában.

Pedig fontos, hogy időben kiderüljön, ha a betegség kialakul. Ugyanis a statisztika szerint, 16 megbetegedésből 9 végződik halállal, ha nem fedezik fel időben. Évente több száz nő veszíti el az életét méhnyakrákban. Pedig a korán felismert elváltozás jó eséllyel gyógyítható, tehát a védőnők bevonása a rákszűrésbe több, mint indokolt.

A védőnői hálózat munkájának jelentős eleme a prevenciós szemlélet, a problémák és egészségügyi kockázatok mielőbbi feltárása

Annál is inkább, mert a megyei adatok azt mutatják, hogy meglehetősen alacsony a hajlandóság ebben a térségben, a szűrésen való részvételre. A motivációban, a kockázatokra való figyelemfelhívásban, a megfelelő tájékoztatásban is nagy szerepe lehet a védőnői szolgálatnak. Hiszen az anyával rendszeresen találkozó, a családot több területen is segítő szakember jelenléte és érvelése a szűrővizsgálat mellett, nagy valószínűséggel eredményesebb. Különösen akkor, ha magát a kenetlevételt is ez a személy tudja elvégezni. Természetesen az eredmény kiértékelését szakorvos végzi.

A védőnők szerepe ezért kiemelkedő lehet abban a törekvésben, amelyet a WHO (Egészségügyi Világszervezet) tűzött ki célul. A méhnyakrák teljes megszüntetésének megfogalmazott igénye egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás. A prevenciós szemlélet, a szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése, a betegség kialakulásának időben történő felfedezése, és a HPV elleni védőoltás, hatékony kombináció lehet ennek a betegség típusnak a felszámolásában.

Csaba Beatrix

Fotó: MTI

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek