A tantestület tiltakozása ellenére is ő lett a Verseghy Gimnázium új igazgatója

Megosztás

Zajlik az élet a Verseghy Ferenc Gimnázium háza táján. A tantestület ajánlását semmibe véve nevezték ki az intézmény új igazgatóját. Sokan úgy gondoljak, hogy a váltással veszélyben forog az iskola hírneve, csorbát szenved az oktatás színvonala. Vajon az egésznek köze lehet a tavalyi sztrájkhoz?

Tavaly is hangos volt az élet a Verseghy Gimnáziumban. Írtunk a felmondási hullámról, amikor rövid időn belül több pedagógus is elhagyta az intézményt. A háttérben meghúzódó politikai szálak a jelenlegi helyzetet is átszövik. Tudniillik, Pogány Gyula 20 éve a Verseghy Ferenc Gimnázium igazgatója, a negyedik ötéves ciklusát fejezte be. Január végén bejelentette a tantestületnek, hogy ismét beadja pályázatát.

Szűcs Sándor, aki 20 éve a helyettese, pár héttel később közölte, hogy ő is elindul az igazgatói székért. Döntése az igazgatót és a tantestület tagjait is teljesen váratlanul érte, hiszen korábban jó személyes és munkakapcsolat jellemezte kettőjüket. Szűcs Sándor„külső és belső okokra” hivatkozott, hiába kérdezték a kollégák, nem fejtette ki bővebben.

Az ügyet jól ismerő, névtelenséget kérő megszólalónk továbbá elárulta, hogy a tantestületeknek nincs véleményezési joga az igazgató kinevezésével kapcsolatban. A tankerület vezetője véleményezi a pályázatokat és küldi tovább a minisztériumba. Ennek ellenére a Verseghy tantestülete kérte Rusvai Károlyt, a tankerület vezetőjét, hogy hallgassa meg őket, de ez nem történt meg. Az értekezleten a tantestület tagjai meghallgatták a két pályázót, majd szavaztak. A tantestület Pogány Gyulát támogatta. Szűcs Sándor támogatottsága 20 százalék alatti volt a szavazás alapján, ennek ellenére nem vonta vissza pályázatát.

A tantestület egyetért abban, hogy Pogány Gyulának elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Verseghyt ma a megye legjobb gimnáziumaként tartják számon, a hazai gimnáziumok rangsorában pedig a 40. helyen áll. A váltással ez is veszélybe kerülhet, hiszen Szűcs 2 éven belül hatosztályos gimnáziummá alakítaná át a jelenlegi matematika tagozatot, a társadalomtudományi képzési profillal rendelkező „D” osztályt pedig felmenő rendszerben megszüntetné. Érdekes gondolatnak tűnik annak fényében, hogy a legsikeresebb tagozatról beszélünk, ha az OKTV eredményeit nézzük.

Többen úgy gondolják, hogy az oktatási rendszer jelenlegi működése elleni sztrájkok, – amelyben tevékenyen részt vettek a tantestületi tagok is – és az igazgató váltás között összefüggés van. Pogány Gyula ettől függetlenül kitart a Verseghy mellett, matematika szakos tanárként és osztályfőnökként dolgozik tovább a gimnáziumban.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek