18 éve hunyt el a Béres Csepp feltalálója, Béres József

Megosztás

Béres József Széchenyi-díjas kutató, a Béres Csepp feltalálójának hosszú évtizedes munkáját a megyeszékhelyen is elismerték, 2009-ben Béres József sétányt avattak, majd ugyanebben az évben a Béres Gógyszertár Zrt. szolnoki telephelyén emlékmúzeum nyílt. Március 26-án, azaz ma 18 éve, hogy elhunyt.

Kecskeméten végezte tanulmányait, majd bevonult katonának. Kassán kezdte a középiskolát, de a frontszolgálat miatt az iskolát félbehagyta, végül Nyíregyházán érettségizett le. Szövetkezeti ügyvezetőként és építőipari munkásként is dolgozott.

Az ’50-es évektől kezdődően laboratóriumokban kezdett dolgozni, majd 45 évesen agrármérnökkét diplomázott. A híres Béres Cseppet 1972-ben alkotta meg, amelyet 2000-ben hivatalosan is gyógyszerré nyilvánítottak. Az út azonban rögös volt, a szocialista hatalom börtönnel fenyegette, kuruzslás vádjával eljárás indult ellene.

Igazán a rendszerváltás után kezdték díjazni a személyét és a találmányát, 1997-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2002-ben Széchenyi-díjjal jutalmazták.

„„Édesapám ma lenne 104 éves. Emlékét a családunkban, vállalatainkban, és mondhatjuk, hogy az egész országunkban sokan őrizzük nagy szeretettel a szívünkben. A mai naptól a kisvárdai temetőben, síremléke mellett a most felavatott okos parcellakő is emlékeztet rá. Édesapám élete ma is üzen mindannyiunknak, példát mutat a jelennek és a jövőnek, üzen szorgalomról és tudásról, ember- és hazaszeretetről, küzdelemről és kitartásról, nehézségről és sikerekről – mondta Kisvárdán dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke.

A Hungarikum Bizottság döntésével a Béres Csepp lett az első gyógyszerkészítmény, amely felvételt nyert a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Kép: beres.hu

Kapcsolódó cikkek