Dolgoznak a Harangzugi I. csatornát ért szennyezés elhárításán a szakemberek

Megosztás

Dolgoznak a szakemberek annak, az öcsödi vizeket is elért szennyezésnek az elhárításán, amelyet az okozott, hogy nagy mennyiségű hígtrágyát engedtek egy tehenészeti telepről a Harangzugi I. csatornába a múlt héten – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Öcsöd polgármestere vasárnap a közösségi oldalán.

Soha Attila arról tájékoztatott, hogy a környezetkárosítás Öcsödtől mintegy húsz kilométerre történt, és több százezer köbméter szennyezett vízről van szó.

Azt írta, a tervek szerint zárt rendszerben, egy több mint egy kilométer hosszú csővezetéken keresztül ártalmatlanítják a környezetkárosítást a szakemberek, teljes mértékben elkerülve a Harangzugi holtágat. A csövek lefektetése vasárnap kezdődött el.

A polgármester tájékoztatása szerint a szivattyúk szerdán indulhatnak be és körülbelül öt napig működnek majd, szaghatás nem várható, de zajra számítani kell. Soha Attila korábban közzétette a Kötivizig mezőtúri szakaszmérnökségének hivatalos válaszát is a közösségi oldalán, amely szerint a Harangzugi I. csatornán bekövetkezett káreseményre tekintettel harmadfokú vízminőség-védelmi fokozatot rendeltek el.

A Kötivizig azt közölte, hogy a védelemvezetés a legfrissebb információk alapján döntött a kármentesítés módjáról annak érdekében, hogy a Harangzugi Holt-Körösben ne következzen be tömeges halpusztulás. A beavatkozás lényege, hogy a Harangzugi I. csatorna alsó szakaszának hígtrágyával szennyezett vizét zárt, mintegy 1300 méter hosszan kiépült csővezetéken keresztül – a holtág megkerülésével – a Hármas-Körösbe szivattyúzzák.

Jelenleg le van zárva a Harangzugi I. csatorna alsó, több kilométer hosszan szennyezett szakasza, így onnan nem juthat víz a holtágba.

A szivattyúzás várhatóan a hét közepén kezdődhet meg. A műveletet laborvizsgálatok előzték meg annak megállapítására, hogy a szennyezett víztömeg milyen vízhozammal szivattyúzható be a Hármas-Körös folyóba úgy, hogy a víz minősége megfeleljen a Víz keretirányelv szerinti (8N típusú víztest besoroláshoz tartozó) jó/közepes vízminőségi határértékeknek. Így a befogadó jó ökológiai vízminősége biztosítva marad a szivattyúzás alatt is.

A beavatkozásokról a vízügyi igazgatóság folyamatosan tájékoztatja az érintett települések vezetőit (Öcsöd, Mesterszállás), valamint a helyben érdekelt horgász szervezeteket.

Nagy munkát ad a szakembereknek ez a szennyezés

Fotók: kötivizig.hu

Kapcsolódó cikkek