A bölcsődei férőhelyek közel sem növekedtek olyan mértékben, mint ígérték

Megosztás

Orbán Viktor többször is megígérte az elmúlt években, hogy 2022-re huszonegyezer új férőhelyet teremt a kormány. Ennek jelenleg még a közelében sem járunk, pedig már elmúlt a kitűzött céldátum.

Magyarországon 7 járásban haladja meg a bölcsődébe beíratott gyerekek száma a férőhelyekét, több tucat járásban pedig 95 százalék fölötti a kihasználtság – írja a g7.hu a Központi Statisztikai Hivatal bölcsődei férőhelyekről szóló friss adatösszefoglalója alapján.

Bár ez javulást jelent az öt évvel ezelőtti állapothoz képest – amikor még 7 járásban egyáltalán nem volt bölcsőde, 25 járásban pedig meghaladta a száz százalékot a kihasználtság – azonban, nem látszik az eredménye annak, hogy a bölcsődei férőhelyek bővítése az elmúlt években kiemelt célja volt a kormánynak, sok milliárd forintnyi központi vagy EU-s forrás ment el rá.

A férőhelybővítő programot és pályázatokat 2018-ban hirdette meg a kormány, évente pár milliárd forintos központi költségvetési forrásokból. Ennél lényegesen nagyobb összegeket irányított át erre a célra EU-s forrásokból a kormány:

a 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusban ez mintegy 100 milliárd forint lehetett, a következőben, 2021-2027 között pedig elvileg ennél is több lehet, legalábbis a kormány szándéka szerint.

Emellett Orbán Viktor a családvédelmi akcióterv részeként 2019-ben arról beszélt, hogy 2022-re teljes lesz a bölcsődei ellátás, és mintegy 21 ezer új férőhelyet hoznak majd létre 3 év alatt, ezzel elérik a 70 ezer férőhelyet. Más nyilatkozatokban is 60 ezer férőhelyről beszéltek kormányzati szereplők, ezektől a céloktól azonban a most nyilvánosságra hozott adatok szerint messze járunk, ugyanis az elmúlt 3 évben a kormány 5162, az elmúlt 5 évben pedig 8 895 működő bölcsődei férőhelyet teremtett. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek