Lóugrás-terv: Budapestről akarják megdönteni a macedón kormányt?

Megosztás

Noha Orbán Viktor is mellette kampányolt, az utolsó választásokat nem a több mint tíz éven át regnáló Nikola Gruevszki, hanem szociáldemokrata kihívója, Zoran Zaev nyerte. Győzelme után derültek ki az előző kormány visszásságai, amiért Gruevszkit börtönre ítélték. A zárka helyett – Orbán segítségével – Magyarországra menekült, ahol menedékjogot kapott. Ezzel egyidejűleg terjeszkednek Észak-Macedóniában a magyar tulajdonban levő médiumok, amelyek attól sem riadnak vissza, hogy légből kapott hírekkel járassák le a Gruevszkit felváltó kormányt. A minap a megbuktatása volt a cél: a bizalmi szavazáson azonban végül egy képviselő – aki a szívére hallgatva az euroatlanti integrációt fontosabbnak tartja – nem jelent meg, így Zaev egyelőre marad kormányfő. De nem az ő sorsa a tét, hanem Észak-Macedónia jövője, amiről mindenáron azt akarják bebizonyítani: megbízhatatlan tagja a NATO-szövetségnek, ezért uniós tagnak is alkalmatlan – írja a Euronews.

Két párhuzamos destabilizációs folyamat zajlik egyidejűleg a Balkánon: az egyik Bosznia-Hercegovinában, a másik Észak-Macedóniában. Mindkettőt Budapestről koordinálják. Jogos a kérdés, hogy Szlovénia az unió soros elnökeként, illetve miniszterelnöke, Janez Janša milyen szerepet játszik ezekben az eseményekben – írta minapi elemzésében az Ifimes, a ljubljanai székhelyű, a balkáni és a közel-keleti tanulmányokkal foglalkozó nemzetközi intézet.

„A Lóugrás elnevezésű titkos hírszerzési művelet utolsó szakasza a macedón és a nemzetközi nyilvánosság szeme láttára zajlik. Végső célja a VMRO-DPMNE pártszövetséget képviselő Nikola Gruevszki visszajuttatása Észak-Macedóniába, és a jelenlegi kormány megbuktatása” – állítják vizsgálatuk alapján.

Az elsődleges terv szerint a regnáló Zoran Zaev miniszterelnöknek kellett volna megadni a kegyelemdöfést a Szobranje, az észak-macedón törvényhozás november 11-i ülésén.

Néhány nappal korábban már belengette lemondását, miután pártja, a szociáldemokraták csúfos vereséget szenvedtek a helyhatósági választásokon, és a szkopjei polgármesteri széket sem szerezték meg. Zaev azonban végül hivatalosan nem mondott le, ő maradt a kormányfő. Ebből a tisztségéből kellett volna végleg meneszteni a bizalmi szavazáson.

Kapcsolódó cikkek