Soha nem látott darutömeg tartózkodott a Hortobágyon

A világ legnépesebb daru gyülekezőhelye az idén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park. A daruvonulás az egyik leglátványosabb természeti jelenség Magyarországon. Ebben az időszakban évről-évre százezernél is több daru vonul át, illetve állomásozik Hortobágyon – különösen idén, amikor megdőlt a darvak eddig számolt együttes mennyiségének rekordja.

Tovább olvasom

Idén ötven éves a Hortobágyi Nemzeti Park

Idén ünnepli védetté nyilvánításának 50. évfordulóját a Hortobágyi Nemzeti Park. A hazai természetvédelem jelentős mérföldköve volt, amikor a ’60-as évek végén elindult az a széleskörű összefogás, melynek eredményeként létrejöhetett hazánk első nemzeti parkja. Az évforduló évében több kiemelt eseménnyel is készülnek, mellyel méltó módon szeretnének megemlékezni e jeles évfordulóról, közölte a HNP a közösségi oldalán. Külön érdekesség, hogy ebben az évben lesz 190 éves a hortobágyi kilenclyukú híd, hazánk különleges látványossága. Az ünnepi évet csodálatos videóval tették emlékezetessé.

Tovább olvasom

Hatalmas pusztítást végez a hortobágyi tűzvész – képek

A rettentő szárazság mellé 38-40 fokos hőség, több se kell az aszályos területeknek, ilyenkor pedig az oltás is nehéz. Hatalmas pusztítást végzett a tűz a Hortobágyon, a Tisza-tótól nem messze. Az I love Tisza-tó nevű Facebook-csoportban tették közzé a tűzről különböző helyekről és szögekből készült képeket. Sajnos már most látszik, hogy óriási kárt szenved a természet ezen a nyáron, közben a kánikula még csak most erősít rá igazán a hétvégén. Számottevő eső pedig a láthatáson sincs.

Tovább olvasom

Kigyulladt a hortobágyi puszta, órákig küzdöttek a lángokkal

Tíz hektáron égett a növényzet, a tűzoltók megfeszített munkával körülhatárolták és eloltották a lángokat. Délután kigyulladt az aljnövényzet a Hortobágyon, a 33-as főút közelében, a Kun György-tónál, a tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak a lángok megfékezésén – közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Papp-Kunkli Nóra elmondta, hogy már 10 hektáros területen lángol a puszta, az erős szélben ugyanis gyorsan terjed a tűz. A helyszínen 25 debreceni, hajdúszoboszlói és tiszafüredi hivatásos, illetve balmazújvárosi önkormányzati tűzoltó hat vízsugárral próbálja megfékezni a tüzet. A fecskendők mellett két vízszállító autó biztosítja az oltóanyagot a helyszínen.…

Tovább olvasom