Soha nem látott darutömeg tartózkodott a Hortobágyon

A világ legnépesebb daru gyülekezőhelye az idén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park. A daruvonulás az egyik leglátványosabb természeti jelenség Magyarországon. Ebben az időszakban évről-évre százezernél is több daru vonul át, illetve állomásozik Hortobágyon – különösen idén, amikor megdőlt a darvak eddig számolt együttes mennyiségének rekordja.

Tovább olvasom

Csodálatos természet: tündérfátyol borítja a Tisza-tó egy részét

A Tisza-tó nem védett természeti területein is vannak természeti értékek. A tündérfátyol (Nymphoides peltatum) helyenként látványos virágmezőként, szőnyegszerűen borítja a víz felszínét. A felvételek a tiszaderzsi Kárász kikötőben és a Sarudi-medencében készültek. A tündérfátyol védett, természetvédelmi értéke: 5000 forint. Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Kiss Ferenc – Természetvédelmi Őrszolgálat

Tovább olvasom

Mire észrevették, elhordták az évezredes kunhalom felét

Régészetileg döbbenetes, mit műveltek – tudtuk nélkül – a helyiek egy évezredes temetkezési hellyel. A kengyel-bagimajori külterületről egyszerűen elhordták egy kunhalom felét. Mire észbe kaptak az illetékesek, már helyrehozhatatlan károk keletkeztek a kurgánban.

Tovább olvasom

Idén ötven éves a Hortobágyi Nemzeti Park

Idén ünnepli védetté nyilvánításának 50. évfordulóját a Hortobágyi Nemzeti Park. A hazai természetvédelem jelentős mérföldköve volt, amikor a ’60-as évek végén elindult az a széleskörű összefogás, melynek eredményeként létrejöhetett hazánk első nemzeti parkja. Az évforduló évében több kiemelt eseménnyel is készülnek, mellyel méltó módon szeretnének megemlékezni e jeles évfordulóról, közölte a HNP a közösségi oldalán. Külön érdekesség, hogy ebben az évben lesz 190 éves a hortobágyi kilenclyukú híd, hazánk különleges látványossága. Az ünnepi évet csodálatos videóval tették emlékezetessé.

Tovább olvasom