Az EU-ból való kilépésre készül Orbán?

Megosztás

“Orbán huxitra készül.” Ez a véleménye egy volt európai parlamenti képviselőnek, aki 2009 és 2019 között a Brexitért küzdött Brüsszelben. Paul A. Nuttal a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló Rt.com oldalon fejtette ki a véleményét, amely szinte egyidőben jelent meg Szergej Lavrov külügyminiszter budapesti tárgyalásaival – írja a HVG.

Ideje a huxitról beszélni – idézi a Magyar Nemzetet a Brexit híve, aki szerint, ha Orbán Viktor miniszterelnök nem a kilépésre készül, akkor nagyon is kockázatos játszmát folytat Brüsszellel szemben. A magyar kormánysajtó figyelmes brit olvasója utal arra, hogy a rendszer szinte hivatalos orgánuma nem először pendítette meg a kilépés gondolatát. Már júliusban megjelent egy írás, amely szerint komolyan fontolóra kell venni a kilépést egy olyan unióból, amely ezer sebből vérzik, amelyik birodalmi szimptomákat mutat, és arrogáns a közép és kelet-európai tagállamokkal szemben.

Az a Brexit lelkes hívének is feltűnt, hogy Magyarország sok pénzt kap az Európai Uniótól, ezért számára a kilépés egzisztenciális kockázattal jár, nem úgy mint Nagy-Britannia esetében. Magyarország határozhat úgy, hogy a pénz nem minden, és a tradicionális értékek többet érnek – állítja a brit szerző, aki ezek szerint nem igen tanulmányozta a nemzeti együttműködés rendszerét, amely az uniós források nélkül arccal érintené az altalajt.

Kapcsolódó cikkek