Állatkínzási ügy – káromkodva, kiabálva hajtották el a hatóságot Jászberényben

Megosztás

Aggasztó esetről számolt be közösségi oldalán Jászberény jegyzője, Baloghné dr. Seres Krisztina. A felelős állattartási problémák sajnos köztudottak a város külterületi részén, a Neszűrben: gyakori a verbális erőszak, az együttműködés hiánya, miközben a négylábúak borzasztó körülmények között várják, hogy egyszer majd jobbra fordul a sorsuk.

Az állattartási körülmények ellenőrzése céljából végeztek helyszíni szemlét egy neszűri családnál immár az ötödik alkalommal. „(…) a kutyák állandóan feltekeredve a láncon, víz, étel sosincs előttük, oltása, chipje egyik kutyának sincs” – írta a jegyző. Hozzátette, utána kiabálva káromkodtak velük és nem engedték őket belépni az ingatlanra, ezért megtették a feljelentést.

Sajnos nem egyedülálló esetről van szó, az elmúlt időszakban több állatkínzási ügy történt a városban.

A Szol24 megkereste Seres Krisztinát, aki elárulta, az érintett állattartóval szemben több, mint egy éve érkezett az első panasz. „Sajnos sok a hasonló ügy, amelyek többszöri szemle, vagy a végső soron kiszabott bírság hatására sem oldódnak meg, mert ezeknek a tulajdonosoknak egyszerűen nem fontos, hogy eleget tegyenek a jogi előírásoknak. A bírság nem érdekli őket, sok esetben nincs is jövedelmük, keresetük, amelyből kifizethetnék, és végrehajtás alá vonható ingó-vagy ingatlan vagyonnal sem rendelkeznek.”

Az önkormányzat folyamatosan tájékoztatja a jászberényieket az esetekről a városi újságban. Legutóbb szintén a jegyző adta hírül, hogy egy – szintén a Neszűrben élő – lakos az általa addig lakott házból elköltözött és kutyáját a házba bezárva hagyta, élelem és víz nélkül úgy, hogy a tulajdonos viszszatérési szándékára semmi nem utalt. Szerencsére kiszabadították az ebet, de nem minden kutyus ilyen szerencsés.

A Jászkürtben emellett arra kérik a helyieket, hogy ahol állatkínzást észlelnek, akkor lehetőség szerint dokumentálva keressék a Polgármesteri Hivatalt vagy a rendőrséget. A szóban forgó esetnél a bírság behajtása innentől kezdve a Nemzeti Adó-és Vámhivatal feladata lesz.

Kép: Seres Krisztina Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek