Állatkínzási ügy borzolja a kedélyeket Jászberényben

Megosztás

Egy jászberényi külterületen élő, neszűri lakos telkén találták meg a rettenetes állapotban levő kiskutyát, akinek elegendő élelmet, de még csak kutyaólat sem biztosítottak. Egy bejelentés után járt el a polgármesteri hivatal, feltehetően megmentve ezzel a kisállat életét.

A Jászberény külterületén található, többnyire romák által lakott Neszűr városrész régen virágzó területnek számított, ma már azonban némelyik dűlője egyenesen „no-go” zónának minősíthető. Jelentős lakosságcsere ment végbe az elmúlt évtizedekben, a közbiztonság egyre rosszabb lett, és sajnálatos bár, de igaz, hogy a neszűri vidék az utóbbi időszakban szinte kivétel nélkül negatív hírekkel került be a helyi, vagy akár az országos sajtóba.

Most egy állatkínzási ügy borzolja a kedélyeket. A neve elhallgatását kérő forrásunk részletesen megosztotta, hogy mi történhetett. Értesüléseink szerint azután kereste fel az érintett „gazdit” Jászberény város jegyzője és aljegyzője, hogy bejelentés kaptak, miszerint borzalmas körülmények között él egy kiskutya a telken.

Forrásunk szerint a kutyus valóban sokkoló állapotban sínylődött, sovány volt, ételt és vizet sem kaphatott megfelelően, amíg a megmentésére nem érkeztek. Egy alig 15-20 cm-es lánccal kötötték ki, még kutyaól sem biztosította a védelmét a fagy és zivatarok ellen.

Megkerestük Jászberény jegyzőjét, Dr. Seres Krisztinát is, aki első kézből, a helyszínen láthatta a körülményeket, de közölte, hogy hatósági ügyben nem adhat információt.

A történet pikantériáját az adja, hogy az érintett, egyébként a jászberényi Fidesz kötelékéhez tartozó férfi nem egyszer szólalt meg állatvédelmi ügyekben az interneten, sőt, saját Facebookos csoportot hozott létre A Neszűr többet érdemel névvel, ami azt mutatja, aktív közéleti szerepet vállal szűkebb lakóhelyén.

Simonyi Zsuzsanna állatvédő egy hozzászólásban osztotta meg véleményét, amit egyenesen az érintettnek címzett.

„Felhívom figyelmét, amennyiben befogad egy kutyát egy napra, vagy több évre, az állatvédelmi törvény értelmében ön a felelős a kutyáért. (…) Felhívom figyelmét, hogy csak ideiglenesen lehet kutyát láncon tartani. A láncnak legalább hat méter hosszúnak kell lennie. (…) Nyáron azon a részen voltunk külföldi állatvédő partnereinkkel. Döbbenetes volt, hogy nem volt a kutyák előtt vizesedény. Nem volt megfelelő védelmük az időjárás elől” – írta.

Kép: Seres Krisztina/Facebook

Kapcsolódó cikkek